Potřebujeme protiraketový štít proti Rusku, říká Kyjev. Kreml hrozí odvetou

Letoun Tupolev Tu-22M3 Backfire-C, který Rusko údajně přesunuje na anektovaný Krym

Letoun Tupolev Tu-22M3 Backfire-C, který Rusko údajně přesunuje na anektovaný Krym Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan Wilson via Flickr

Ukrajina by prý měla uvažovat o rozmístění prvků protiraketové obrany na svém území, aby se uchránila před případným jaderným úderem z Ruska. Podle tajemníka bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova jde o reakce na rozmísťování nosičů ruských jaderných zbraní na anektovaném Krymu. Kreml, který přítomnost svých jaderných prostředků na Krymu oficiálně nepotvrdil, vzápětí pohrozil Kyjevu odvetnými opatřeními, pokud by se Ukrajina zapojila do amerického protiraketového štítu.

„Ruské vedení vydalo pokyn rozmístit na Krymu pluk bombardérů Tu-22M3, které mohou nést rakety s jadernými hlavicemi, a tři oddíly s taktickými raketami Iskander-K a Iskander-M, také včetně jaderných hlavic. Kromě toho na okupovaném Krymu se Rusko chystá vytvořit silnou základnu pro flotilu ponorek, které mají být vyzbrojeny raketami, schopnými dopravit jaderné hlavice na vzdálenost 1500 až dva tisíce kilometrů,“ prohlásil Turčynov v rozhovoru s novináři z agentury Ukrinform.

Rusové podle něj už přepravili na poloostrov desítku raket Iskander-M. Současně opravují krymská letiště, aby z nich mohly operovat bombardéry, jakož i infrastrukturu nezbytnou pro obsluhu jaderných zbraní. Na Krymu se prý už také nalézají ruské protiraketové a protiletadlové zbraňové systémy S-400 a Pancir-S1M, a také protilodní rakety Bal a Bastion. I ty prý mohou být vybaveny jadernými hlavicemi, a tak ohrožovat značnou část Černého moře.

„Agrese Ruska, které okupuje naše území, a realizace ruských útočných jaderných programů na ukrajinském území přímo porušují bezjaderné postavení Ukrajiny a podmínky dohody o nešíření jaderných zbraní,“ soudí Turčynov.

Kyjev, aby se ochránil před Ruskem, . „Posilujeme obranu před agresorem. Kromě toho, aniž bychom narušili mezinárodní dohody, obnovujeme náš raketový štít, jehož hlavním úkolem je obrana před ruskou agresí,“ prohlásil.

Turčynov: Se šílencem si Ukrajina sama neporadí

Ale „se šílencem, který ohrožuje svět silným jaderným arzenálem“ si sama Ukrajina neporadí, nutná je „součinnost a systémová koordinace všech předních zemí světa“, řekl Turčynov.

„Musí jít o soubor hospodářských, politických a vojenských opatření. A to včetně významného posílení společného systému ochrany před jadernou hrozbou (…). Nevylučuji, že kvůli obraně před jaderným nebezpečím budeme nuceni vést jednání o rozmístění prvků protiraketové obrany na ukrajinském území,“ uvedl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady.

Kreml: Protiraketový štít na Ukrajině bude ohrožení Ruska

Kreml vzápětí pohrozil odvetou. „Pokud se Ukrajina chystá rozmístit na svém území prvky americké protiraketové obrany, tak to lze vnímat jedině negativně. Protože to bude představovat ohrožení Ruska (…), což nevyhnutelně povede k tomu, že Rusko přijme svá odvetná opatření, aby zajistilo vlastní bezpečnost,“ varoval Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov před ruskými senátory prohlásil, že všechna tvrzení o umístění americké protiraketové obrany na Ukrajině jsou „naprosto neperspektivní, kontraproduktivní a nejsou ničím jiným než vzduchovou bublinou“.

Moskva od počátku ostře kritizuje budování amerického systému protiraketové obrany, který podle ní ohrožuje ruské jaderné síly, jakkoli Washington tvrdí, že protiraketový štít má chránit Spojené státy a jejich spojence před útokem íránských či severokorejských raket. Podle ruských velitelů se prvky štítu stanou terčem ruských raket.