Použití plynu v Sýrii potvrdili už i Britové, OSN čeká na finální zprávu

Boje v Sýrii nekončí.

Boje v Sýrii nekončí.

Zatímco dřívější nformace, které unikly z prostředí amerických tajných služeb, nepřipouštěly stín pochybnosti, dnes je vše jinak. Americké zpravodajské služby prý nejsou schopny potvrdit, že za chemickým útokem v Sýrii stál režim prezidenta Bašára Asada. Použití plynu mezitím potvrdila Británie. Německo v souvislosti se Sýrií doufá, že celá věc bude vyřešena politickou cestou.

Prezident Barack Obama připsal odpovědnost za chemický útok syrské vládě a ministr zahraničí John Kerry slíbil předložit jasné důkazy, podle zdrojů agentury AP si ale zpravodajská komunita dosavadními výsledky své práce není vůbec jistá. Nepoužívá totiž termín „jistý koš“, který se vžil poté, co jej v roce 2002 v případě údajných iráckých zbraní hromadného ničení vyslovil tehdejší šéf CIA George Tenet.

Ještě ve středu přitom časopis Foreign Policy napsal, že USA o viníkovi útoku nepochybují. Washington svou jistotu zakládal na odposlechnutých telefonátech armády s ministerstvem obrany krátce po útoku, uvedl magazín s odvolání na své zdroje. Nyní ale USA telefonát interpretují jinak. Vedl ho totiž nízko postavený člen armády, nelze tedy dokázat, že Asadovo okolí o útoku vědělo.

Zpravodajové připravili o situaci v Sýrii zprávu, která je podle AP plná varování. Za chemickým útokem je s největší pravděpodobností armáda, uvádí zpráva. Přiznává ale, že tajné služby nejsou schopny určit, kde Asadův režim chemické zbraně skladuje, a upozorňuje, že vojáci je mohli v posledních dnech přesunout. Případný americký úder by tak mohl zasáhnout sklady chemických zbraní a intervence by se tak změnila v chemický útok.

Bílý dům si chce být zcela jistý, že chemický útok byl akcí několika odpadlíků z řad armádních důstojníků. Stále se mu také nedaří vyloučit možnost, že rebelové dokázali během mnohaměsíčních bojů získat část Asadova chemického arzenálu.

Bílý dům ještě znovu potvrdil, že odveta v Sýrii bude krátká a minimálního rozsahu. Nebude se prý jednat o žádný další Irák.

Britové pochybnosti nemají, Cameron by ustoupil opozici v Radě bezpečnosti

Zatímco Washington váha, Londýn si je nezbytností zásahu v Sýrii jistý. Britská vláda zveřejnila zprávu tajných služeb, která dospěla k závěru, že za chemickým útokem „velmi pravděpodobně“ stojí Asadův režim. „Výbor pro zpravodajskou činnost dospěl k závěru, že k odpovědnosti vlády neexistuje žádný hodnověrný alternativní scénář,“ píše se ve zprávě.

Británie by podle premiéra Davida Camerona neprosazovala vojenský útok proti Sýrii, pokud by proti němu byla „rozsáhlá“ opozice v Radě bezpečnosti OSN. Premiér to oznámil s tím, že by intervenci ale neměl blokovat jen jeden hlas člena rady s právem veta. Cameron také zopakoval, že jeho vládě nejde o změnu režimu v Sýrii.

Berlín očekává, že Rada bezpečnosti OSN zareaguje na krizi v Sýrii rychle a jednomyslně a že konflikt bude vyřešen politicky. Prohlásil to německá kancléřka Angela Merkelová.

Inspektoři OSN, kteří v Sýrii vyšetřují podezření z chemických útoků, by svou práci měli dokončit v pátek, uvedl generální tajemník organizace Pan Ki-mun. Tým Sýrii opustí v sobotu ráno a své závěry Panovi ihned oznámí.

Írán hrozí

Rusko mezitím rozhodlo o posílení své námořní flotily ve Středozemním moři. Do oblastiv příštích dnech vyrazí protiponorková loď ze severní flotily a během podzimu se v oblasti objeví raketový křižník Varjag s černomořské flotily, uvedl agentura Interfax. Podle Reuters ovšem ruské námořnictvo tvrdí, že přesun plavidel do Středozemí byl naplánován dlouho a nesouvisí s vývojem syrské krize.

To Írán se za svého syrského spojence postavil mnohem jednoznačněji. „Útok na Sýrii by znamenal okamžité zničení Izraele,“ prohlásil velitel íránských revolučních gard Muhammad Alí Džafarí. Syrská kampaň by se podle něj pro USA stala „druhým Vietnamem“.

Zahraniční tisk: Promluví v Sýrii americké zbraně?