Povstalci prý u Luhansku sestřelili další ukrajinské letadlo

Ukrajinský letoun Su-25

Ukrajinský letoun Su-25 Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Ukrajinští povstalci oznámili sestřelení dalšího ukrajinského letadla. Stroj Su-25 prý protivzdušná obrana luhanských separatistů sestřelila nad obcí Irmino, která leží západně od Luhansku. Pilot se katapultoval. Kyjev zatím informaci povstalců nepotvrdil.

Vzbouřenci už dnes ráno ohlásili sestřelení průzkumného letounu ukrajinské armády nad Debalcevem, strategicky významným městem mezi Doněckem a Luhanskem. O osudu posádky se zprávy nezmínily. Dřívější informace separatistů o likvidaci jiného ukrajinského letadla a bojového vrtulníku Kyjev popřel.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes v Kyjevě oznámil, že za poslední tři týdny si boje na východě Ukrajiny vyžádaly smrt 224 a zranění 545 civilistů. Celkem podle údajů OSN od loňského dubna v bojích na Ukrajině zahynulo přes 5350 lidí.

„Zastávky veřejné dopravy, tržiště, školy a jesle, nemocnice a obytné čtvrti se změnily v bitevní pole v přímém rozporu se zásadami mezinárodního práva,“ uvedl úřad komisaře pro uprchlíky. Zvyšuje se i počet osob, které kvůli ostřelování musely opustit své domovy. Jen z Debalceve v posledních několika dnech uprchlo téměř 2000 lidí, uvedla OSN.