Povstalci v Iráku získávají stále víc území

Irácké bezpečnostní síly na cestě do Bagdádu

Irácké bezpečnostní síly na cestě do Bagdádu Zdroj: CTK

Iráčtí povstalci pokračují v záboru dalšího území. Po obsazení Mosulu zcela ovládli Tikrít, který leží asi 150 kilometrů severně od Bagdádu, a pronikli i do města Bajdží, kde se pokoušejí získat kontrolu nad rafinerií. Vláda tvrdí, že ropná zařízení na jihu země jsou v bezpečí, cena suroviny však v reakci na vývoj v zemi stoupá.

Organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) napojená na Al-Káidu dosud ovládala západní provincii Anbár s městy Fallúdža a Ramádí. Do oblasti přilehlé k Sýrii proudí ze soudní země nejen bojovníci, ale patrně i moderní zbraně. ISIL tak sílí a daří se jí expandovat na další území ve snaze vyhlásit irácko-syrský kalifát.

Stovky sunnitských militantů drží dvoumilionový Mosul, z něhož podle dostupných zpráv uprchla už čtvrtina obyvatel i vojáci. „Situace uvnitř města je chaotická a není zde nikdo, kdo by nám pomohl. Máme strach,“ řekl BBC místní vládní zaměstnanec.

V Bajdží islamisté údajně nabídli bezpečný odchod 250 strážcům, kteří hlídají rafinerii. Podle výpovědi obyvatel města také požádali o spolupráci místní kmenové vůdce. Mají přesvědčit policii a vojáky, aby ozbrojencům nekladli odpor a složili zbraně.

Premiér Núrí Málikí už v úterý požádal parlament, aby na severu vyhlásil výjimečný stav, který by mu dal více pravomocí. Podle Al-Džazíry však tento krok někteří zákonodárci nepodporují. „Mnoho politiků otevřeně kritizuje, jak Málikí krizi zvládá,“ uvedl její zpravodaj.

Spolupráce s kurdskou samosprávou?

Vláda tvrdí, že bude na odražení povstalců spolupracovat s kurdskou samosprávou, s níž má poměrně napjaté vztahy kvůli tahanicím o ropné zisky. Mnoho uprchlíků hledá útočiště právě v Kurdistánu. Bagdád usiluje o to, aby do Mosulu vyrazila kurdská milice Pešmarga.

Situace znepokojuje Spojené státy, které se ze země stáhly na konci roku 2011. ISIL je podle nich hrozbou pro celý region. Ceny ropy se včera kvůli bezpečnostním rizikům vyšplhaly nad 110 dolarů za barel. „Je to důvod k růstu cen. Už máme mimo Libyi, export z Íránu je nízký a v současnosti nejsou vyhlídky na návrat ani jednoho z nich,“ řekl Reuters analytik skandinávské banky SEB Bjarne Schieldrop.

Bagdád ale tvrdí, že není důvod k obavám. „Veškerý náš vývoz jde přes terminál v Basře na jihu a to je velmi, velmi bezpečná oblast,“ tvrdí ropný ministr Abdal Karím Luajbí.