Požár italského trajektu má 10 mrtvých, pátrá se po nezvěstných

Zachránění řečtí pasažéři trajektu Norman Atlantic

Zachránění řečtí pasažéři trajektu Norman Atlantic Zdroj: ctk/AP

Hořící trajekt Norman Atlantic
Požár na trajektu Norman Atlantic
Lidé na hořícím trajektu Norman Atlantic
Lidé na hořícím trajektu Norman Atlantic
Automobily na hořícím trajektu Norman Atlantic
12
Fotogalerie
Nejméně deset mrtvých si vyžádal požár na italském trajektu. Evakuovat se podařilo nejméně 427 lidí, včetně 56 členů posádky. Palubní seznam uvádí, že na lodi mělo být 478 osob, včetně 422 cestujících. Pohřešovány tak mohou být ještě asi čtyři desítky lidí. Úřady to ale dosud nepotvrdily, neboť není stále jasné, kolik lidí do trajektu opravdu nastoupilo. Podle dostupných informací, které má k dispozici velvyslanectví ČR v Aténách, nebyli na palubě žádní Češi.

Ministr Lupi upřesnil, že z evakuovaných 371 cestujících je mimo jiné 234 řeckých občanů, 54 Turků, 22 Albánců, 22 Italů a deset Švýcarů. Údaje o celkovém počtu lidí, které byly na palubě, jsou zatím poměrně zmatené. Řecká média na svých serverech napsala, že bylo zachráněno 432 z 478 převážených osob a že chybí tedy podle jejich propočtů 36 lidí. Podle italské ministryně obrany Roberty Pinottiové bylo na lodi původně zřejmě 458 osob.

Jako poslední na palubě lodi dnes zůstal její kapitán a čtyři italští námořníci, kteří dohlíželi na dokončení záchranné operace. Kapitán Argilio Giacomazzi loď opustil krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. V doutnajících útrobách lodě, v níž požár vypukl v neděli ráno, nyní pátrají záchranáři, kteří postupně nacházejí nové oběti.

„Oficiálně jsme od řecké strany neobdrželi informaci, že by na palubě byli čeští občané,“ řekla ČTK konzulka Blanka Kovácsová z české ambasády v Řecku. V neděli je prý místní ministerstvo informovalo o přítomnosti deseti českých cestujících, nicméně dnes ráno řečtí úředníci volali a omluvili se, že šlo o omyl. „Na náš úřad se rovněž neobrátil žádný český občan ani jeho rodina,“ dodala konzulka.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu.

Italský premiér Matteo Renzi na tiskové konferenci u příležitosti konce roku ocenil práci záchranářů a pobřežní stráže a uvedl, že pomohly předejít mnohem horšímu masakru.

Italskou loď plující po populární trase mezi Řeckem a Itálií provozuje řecká trajektová společnost ANEK Lines. Na palubě byli hlavně turisté a řidiči kamionů.

Pasažéry postupně evakuovaly vrtulníky z horní paluby lodi. Kvůli špatnému počasí nebylo možné připojit k trajektu tažnou loď. Kam by měl být trajekt odtažen, zatím nebylo rozhodnuto. Nejspíš ale do přístavu v italském městě Brindisi.

Větší skupina zachráněných dorazila dnes ráno do italského města Bari, kde se jim dostane lékařské péče. Byli podchlazení a vyčerpaní, žádná vážnější zranění ale neutrpěli. Mezi 49 lidmi byly i čtyři děti. V nemocnicích v dalších městech jsou i další cestující, rovněž s podchlazením, otravou oxidem uhelnatým a jedna žena utrpěla zlomeninu pánve.

Mezi pasažéry převažovali Řekové

Podle svědectví jedné ze zachráněných osob, na které odkazuje řecký list To Vima, se při prvních pokusech o evakuaci podařilo posadit na hladinu moře dva záchranné čluny. Jeden z nich se ale v rozbouřených vodách převrátil a lidé, kteří v něm byli, zmizeli ve vlnách. Podle výroků dalších zachráněných panují obavy, že mezi nezvěstnými mohou být i řidiči kamionů, kteří mohli uvíznout v garážích v podpalubí lodi. Tam požár také vypukl a na tento úsek se zaměřuje nyní hlavně pátrání záchranářů.