Přečtěte si o mužích Trumpovy vlády, kteří mají moc ovlivnit celý svět

James Mattis, ministr obrany

James Mattis, ministr obrany Zdroj: reuters

Wilbur Ross, ministr obchodu
Michael Flynn, nový poradce budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky
4
Fotogalerie

S nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu přijdou k moci i jména jako Michael Flynn, Rex Tillerson či James Mattis. A jejich vliv na světové dění nebude malý.

Mike Pence (57), viceprezident

Příznivec hnutí Tea Party se během kampaně vyslovil pro budování protiraketového štítu ve střední a východní Evropě.

Není ale jasné, zda svá stanoviska od té doby nezměnil. Média si totiž všímala, že v zahraniční politice uhýbá od linie, kterou razil jeho šéf. Uvedl kupříkladu, že by Spojené státy měly na ruské provokace reagovat z pozice síly. Jiný pohled než Trump měl i na konflikt v Sýrii.

Michael Flynn (58), poradce pro otázky národní bezpečnosti

Vysloužilý důstojník americké armády, který byl v letech 2012–2014 šéfem vojenské rozvědky DIA, je zastáncem bližších vztahů s Moskvou. Nedávno se objevily informace, že je v častém kontaktu s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

Za hlavní hrozbu pro Spojené státy považuje islámský terorismus, samotný islám v minulosti označil za rakovinu.

Rex Tillerson (64), ministr zahraničí

Bývalý šéf firmy Exxon Mobil je patrně nejkontroverznější Trumpovou volbou. Jeho schválení Senátem není jisté, výhrady k němu má i několik republikánů. Tillerson během slyšení v senátním zahraničním výboru dostal nepříjemné otázky týkající se jeho názorů na Rusko či změny klimatu.

Anexi Krymu označil za protiprávní a závazek společné obrany v případě napadení člena NATO za neporušitelný.

James Mattis (66), ministr obrany

Vysloužilý generál námořní pěchoty se zkušenostmi z Afghánistánu a Iráku se během slyšení před senátním branným výborem vyjádřil pro spolupráci s Ruskem, zároveň však uvedl, že pro USA představuje z mnoha důvodů hrozbu. Podotkl, že se Kreml snaží rozdělit NATO, a alianci vyjádřil jednoznačnou podporu. Předpokládá se, že bude senátory hladce schválen.

Wilbur Ross (79), ministr obchodu

Významný investor je zastáncem ochrany domácích producentů, časopis The Economist mu dokonce dal nálepku „Pan Protekcionismus“. Je jedním z architektů Trumpovy obchodní politiky.

Řadu amerických potíží podle něj způsobily regionální obchodní dohoda NAFTA a vstup Číny do WTO. Chce zahraniční partnery přimět k tomu, aby kupovali více amerického zboží. Jeho šance na schválení jsou slušné.

Video placeholde
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky • YouTube.com