Předák Sinn Féin je na svobodě. Obvinění z vraždy trvá

Předseda Sinn Féin Gerry Adams

Předseda Sinn Féin Gerry Adams Zdroj: Domer48 - Wikimedia Commons

Severoirská policie po čtyřech dnech zadržování dnes propustila z vazby předáka republikánské strany Sinn Féin Gerryho Adamse a jeho případ předala prokuratuře. Adamse zadrželi vyšetřovatelé ve středu kvůli podezření, že se jako velitel Irské republikánské armády podílel na únosu a vraždě z doby před více než 40 lety. Jeho zatčení vyvolalo ostrou kritiku katolických irských nacionalistů a mohlo by narušit křehký mírový proces v oblasti.

Vyšetřovatelé prověřují podíl vůdce Sinn Féin na vraždě Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 za údajné donášení úřadům IRA zavraždila. Její hrob se našel až v roce 2003 a policie nyní využila toho, že o Adamsově podílu na vraždě nedávno promluvili dva bývalí bojovníci IRA s pracovníky Bostonské univerzity v rámci projektu orální historie. Adams obvinění odmítá a nehodlá se přiznat ani k tomu, že byl členem IRA.

Po dvou dnech vazby soud v pátek rozhodl, že Adams zůstane zadržen na dalších 48 hodin. Police nyní předá poznatky získané vyšetřováním severoirským prokurátorům. Podle irských médií býval šéf úřadu veřejných žalobců Barra McGrory Adamsovým právním zástupcem, prokuratura to ale nekomentovala.

Adamsovi by v případě usvědčení hrozily nanejvýš dva roky vězení. V rámci dohody o míru v Severním Irsku z roku 1998 se na toto období snížily původně doživotní tresty za vraždy spáchané v provincii členy polovojenských organizací.

Sinn Féin označovala Adamsovo zatčení za záměrný pokus „temných sil“ v severoirské policii o podkopání mírového procesu. Zatčení bylo údajně načasováno tak, aby poškodilo stranu v nadcházejících evropských a místních volbách. Adamsův nejbližší spolupracovník a místopředseda severoirské vlády Martin McGuinness v sobotu pohrozil, že pokud bude Adams obviněn, jeho strana by mohla odstoupit od dohody o spolupráci s policií, která jí umožnila vytvořit vládu s protestantskými unionisty.

Severoirský premiér Peter Robinson, jehož Demokratická unionistická strana se dělí o moc se Sinn Féin, dnes označil kritiku republikánů za „darebácký pokus o vydírání“ policie, jímž prý Sinn Féin „překročila hranici“. „Jejich hrozby znamenají, že obyčejný slušný občan dojde k závěru, že policie a prokuratura podlehly hrubé a zjevné politické hrozbě,“ řekl Robinson.

Ministr spravedlnosti David Ford z centristické Strany spojenectví ale oba tábory vyzval, aby udělaly krok zpět a nechaly policii, aby dělala svou práci. Protesty vyvolávala v posledních letech i další vyšetřování někdejších zločinů členů z obou táborů, výraznější potíže ale nenastaly.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých. Mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto stále dochází.