Přednost má stát. Rusko zřejmě zakáže mladým lékařům nástup k soukromníkům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: arzy via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Rusko chce začínajícím lékařům zakázat práci v soukromých zdravotnických zařízeních. Ucházet se o uplatnění v privátních klinikách by mohli až po odpracování několika let ve státních nemocnicích. Podle ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcové nemá toto období trvat déle než pět let.

Připravovaná legislativa má zmírnit nedostatek personálu v nemocnicích zřizovaných státem. Skvorcová chce také mezi školáky propagovat medicínu jako vhodnou kariérní dráhu.

Podle Dmitrije Peskova, ředitele divize Mladých profesionálů vládní Agentury pro strategickou iniciativu, ale zájem o obor ze strany mladých lidí ještě sníží chystaná povinná praxe ve státních nemocnicích. „Připomíná to nevolnictví a ty nejhorší praktiky z éry Sovětského svazu,“ cituje Peskova agentura TASS.

Británie jako vzor

Ti, kdo se na studium medicíny přesto dají, budou mít podle něj o to silnější motivaci ze země emigrovat. Sílící odliv vzdělaných lidí ze země by navíc ještě zvýraznil demografické problémy Ruska, kde klesá počet mladých, kteří nastupují na vysoké školy.

Peskov by inspiraci pro nastavení kariérních vyhlídek mediček a mediků hledal například ve Velké Británii a umožnil jim dohodnout se na určité formě spolupráce se soukromým zařízením ještě během studií.

Náklady na získání vzdělání by si poté museli hradit sami, usnadnit by jim to však mohly dlouhodobé půjčky. V současnosti Rusko osvobodilo od placení školného většinu studentů lékařských fakult.

Prasečí chřipka dorazila do Ruska, má i oběti na životech

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé