Přes 200 letů do Bruselu bylo odkloněno, letiště v EU zpřísňují kontroly

Zrušené lety do Bruselu z Tel Avivu

Zrušené lety do Bruselu z Tel Avivu Zdroj: ctk/ap

Evropští politici vyjadřují šok nad teroristickými útoky, které otřásly belgickou metropolí, mnohé vlády kvůli nim svolaly bezpečnostní radu státu. Podporu Belgii v boji s terorismem vyjádřil také americký prezident Barack Obama. Evropská letiště - mimo jiné v Paříži, Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem - kvůli atentátům v Bruselu zpřísnila bezpečnostní opatření.

„Nikdy nedovolíme, aby terorismus zvítězil. Čelíme velmi konkrétní teroristické hrozbě napříč evropskými zeměmi. Dnešek je dnem soustrasti a také posílení naší vlastní bezpečnosti,“ sdělil britský premiér David Cameron po jednání krizového výboru COBRA.

Francouzský prezident François Hollande řekl, že „napadena byla celá Evropa“, šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier pak sdělil, že „terorismus nikdy nezvítězí“. „Naše evropské hodnoty jsou mnohem pevnější než nenávist, násilí a teror,“ napsal na twitteru.

Francie po schůzce Hollandea s ministry vnitra a obrany dále posílila už tak přísná bezpečnostní opatření a nasadila dalších 1600 policistů a strážníků. Premiér Manuel Valls hovořil o „mimořádně zvýšeném nebezpečí“. „Jsme ve válce, několik měsíců jsme v Evropě vystaveni válečným činům,“ řekl.

Předseda Evropské rady Donald Tusk upozornil, že „jde o další teroristický čin spáchaný ve službách nenávisti a násilí“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zase atentáty označil za zbabělé činy a za útok „na naše hodnoty a na naši otevřenou společnost“.

O situaci v Belgii byl informován také americký prezident Barack Obama, který je nyní v Havaně. Bílý dům oznámil, že Spojené státy jsou v kontaktu s belgickými úřady. Republikánský uchazeč o nominaci na úřad prezidenta Donald Trump útoků využil ke kritice špatných kontrol na hranici. „Já bych hranici zavřel, jsme nedbalí a nerozumní,“ řekl.

Útoky odsoudila syrská vláda, která za nimi ale vidí chybnou protiteroristickou politiku Evropy. Šíitské hnutí Hizballáh tvrdí, že teď Evropa hoří stejným plamenem jako Sýrie a Blízký východ. Renomovaná mešita Al-Azhar v Káhiře atentáty považuje za popření snášenlivého učení islámu.

K atentátům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS) a její stoupenci útoky přivítali. Islámský „stát vás donutí, abyste tisíckrát přehodnotili vaše způsoby, než se odvážíte opět zabíjet muslimy; muslimové teď mají stát, který je brání“, napsal na twitteru jeden ze stoupenců IS.

Německo zpřísnilo kontroly na hranicích s Belgií, Nizozemskem, Francií a Lucemburskem a také na letištích a nádražích

Rusko se podle mluvčí ministerstva zahraničí Marije Zacharovové domnívá, že atentát způsobila politika dvojího metru, kterou uplatňuje Západ. Kreml ale Belgii vyjádřil soustrast.

Kvůli atentátům byla dnes v Evropě silně narušena letecká i pozemní doprava. Více než 200 letů směřujících do Bruselu bylo odkloněno, bruselské letiště zůstalo zavřeno a mnohá evropská letiště zpřísnila bezpečnostní opatření. Odklony se týkaly také spojů amerických společností Delta Air Lines a United Airlines.

Německo zpřísnilo kontroly na hranicích s Belgií, Nizozemskem, Francií a Lucemburskem a také na letištích a nádražích. Podobně jsou posíleny kontroly ve Francii a Británii, přerušeno je vlakové spojení mezi Paříží a Bruselem.

Mezi Prahou a Bruselem bylo v plánu 10 letů, odletěly dva

Kvůli sérii teroristických útoků v Belgii dnes na bruselské letiště Zaventem odletěly z Prahy pouze dva ranní spoje. Jeden z nich uvízl na přistávací ploše v Bruselu, protože přistál v době explozí, řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Zbylé čtyři páry letů mezi Prahou a Bruselem byly pro dnešek zrušeny a nepoletí ani středeční dopolední spoje.

Oficiálně zrušeny byly lety z Prahy naplánované na 11:35, 17:40 a 18:10. Aerolinky také odřekly všech pět spojů mezi Bruselem a Prahou, které měly z belgické metropole přiletět v 10:35, 11:00, 17:30, 21:15 a 22:05.

Mezinárodní letiště Zaventem by mělo být podle informací belgické televize uzavřeno i po celou středu, pražské letiště má zatím hlášeno provozní omezení nejméně na dopoledne. Zrušen tak byl ranní odlet z Prahy v 6:55 a přílet z Bruselu v 11:00 a následný odlet v 11:35. Zatím platí přílet z Bruselu v 10:35, podle Janouškové je ale pravděpodobné, že přibude ke zrušeným letům. „Co se týče odpoledních letů, bude to záviset na aktuální situaci v Bruselu, jestli se provoz obnoví,“ dodala.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) doporučuje turistům, kteří se o Velikonocích chystají letět do některé z evropských metropolí, aby se dostavili na letiště s předstihem.

„V rámci celé Evropy lze očekávat zdržení na letištích v důsledku posílení bezpečnostních opatření a kontrol,“ uvedla výkonná ředitelka AČCKA Kateřina Petříčková. Brusel podle ní není obvyklou destinací českých turistů na prodloužený víkend, letos klesly i prodeje zájezdů do Paříže a Londýna.

Cestující mají nárok na vrácení peněz

„Cestující, kterým byly zrušeny lety, mají nárok na vrácení peněz, případně přesměrování na jiný let,“ uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Nárok na finanční kompenzaci je jen za neuskutečněné lety. Pokud například cestující do Bruselu odletěl, ale neměl se už jak vrátit, má nárok na proplacení pouze zpátečního letu, dodal Trejbal.

Autobusový dopravce Student Agency, který provozuje denně spojení Praha - Brusel - Londýn a zpět, bude zastavovat na náhradní autobusové zastávce poblíž Bruselu, protože bruselské nádraží je zavřené. Opatření se dnes týká dvou spojů.

„Klientům, kteří dnes odpoledne mají cestovat do anebo z Bruselu, nabízíme možnost stornování nebo přerezervování jízdenky zdarma,“ sdělila mluvčí Student Agency Radka Šťávová. Cestujících z a do Londýna se omezení netýkají. V případě letenek, které Student Agency prodává, se bude firma držet pokynů aerolinek a letiště.