Prezidenta USA zvolí ženy a etnické menšiny

Obama během volební kampaně oslavil padesátku

Obama během volební kampaně oslavil padesátku Zdroj: ctk

Během nejteplejšího července v historii Spojených států se důkladně zapotil i volební tým Baracka Obamy. Třetí měsíc v řadě totiž demokraté vybrali méně peněz než tábor oponenta Mitta Romneyho, přestože se jim náskok republikána podařilo poněkud stáhnout.

Převedeno do praxe to znamená jediné – Romney si může dovolit víc munice v podobě televizních spotů. Ty se vysílají hlavně v „nerozhodných“ státech, které obvykle určují výsledek prezidentského klání a do kterých před volbami kandidáti investují nejvíce peněz a energie. Klíčové bitvy se letos v listopadu svedou hlavně o Nevadu, Pensylvánii, Floridu, Virginii a tradičně rozpolcené Ohio. Prezident se snaží nezůstávat pozadu – za spoty vykreslující Romneyho jako nelítostného finančníka zaplatil od dubna 3,6 milionu dolarů. Strategie mu zatím vychází, ve třech hlavních rozkolísaných „swing states“, Pensylvánii, Ohiu a Floridě, podle průzkumů vede o šest až jedenáct procent.

Analytici obou štábů ale musí kromě celkového vývoje sledovat i strategické demografické skupiny, které mohou hlasováním zamíchat. V této souvislosti se mluví hlavně o genderové propasti, která panuje mezi příznivci Obamy a Romneyho. Republikán stále hledá způsob, jak oslovit voličky, zatímco Obamovi lidé ho našli už dávno. Ženy vítají prezidentův důraz na sociální politiku a zdravotnictví. Jejich hlasy získává také Michelle Obamová, která na mítincích zdůrazňuje, že matka prezidenta byla samoživitelkou. I díky ženským hlasům Obama zatím vede třeba právě v Ohiu – podle stanice CBS by ho tam volilo 58 procent z nich, Romneyho jen 37 procent.

Podstatný bude i postoj etnických menšin. Afroameričané i Hispánci tíhnou k demokratům, překvapit však mohou opomíjení Američané asijského původu. Nejrychleji rostoucí menšina čítá už 18 milionů lidí a celá čtvrtina z nich zatím neví, koho bude volit.