Příběh naruby: V Německu ruší poplatky u lékaře pravice

medicína

medicína Zdroj: profimedia.cz

Tak trochu naruby v Německu probíhá debata o také v Česku známých regulačních poplatcích za návštěvu u lékaře. Středopravicová vládní koalice kancléřky Angely Merkelové rozhodla, že je od příštího roku nebudou muset němečtí pacienti platit. Součástí změn je i zavedení kontroverzní prémie pro matky, které zůstanou se svými dětmi doma. V Německu se zlobí překvapivě levice – za vším je podle ní populismus a rozdávání "miliardových dárečků" před spolkovými volbami v příštím roce.

Jako první mají Němci pocítit zrušení povinnosti platit za návštěvu u praktického lékaře nebo u zubaře. Regulační poplatek u západních sousedů Česka činí deset eur (přes 250 korun) na každé čtvrtletí a vybírá se od roku 2004. Kvůli plným pokladnám zdravotních pojišťoven ale rostl tlak na jeho odstranění, zejména ze strany menšího koaličního partnera, liberálů z FDP. Podle odhadů ušetří němečtí pacienti zrušením poplatku okolo dvou miliard eur (50 miliard korun) za rok.

Mnohem více sporů vyvolává takzvaná „sporáková prémie“, kterou mají dostávat matky, jež se rozhodnou nedat po 12 měsících rodičovské dovolené dítě do jeslí a zůstanou s ním doma. Toto opatření prosazuje hlavně bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) - sesterská strana kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU) -, která podporuje tradiční model rodiny se ženou v domácnosti.

Původně měl být tento příspěvek, o němž se v Německu měsíce diskutuje, vyplácen už od Nového roku. Špičky koalice se ale dohodly na spuštění tohoto programu až od 1. srpna 2013. Jeho výše bude nejprve 100 eur (přes 2500 korun) měsíčně, od srpna 2014 pak 150 eur (zhruba 3800 korun). Kdo si ho nechá posílat na soukromé důchodové připojištění nebo na spoření na vzdělání dětí, dostane ještě navíc 15 eur (asi 380 korun).

Opatření se nemají nijak dotknout plánu vlády dosáhnout v roce 2014 strukturálně vyrovnaného rozpočtu.

Opoziční levice plánuje návrhy napadnout u ústavního soudu

Zatímco členové kabinetu výsledek mnohahodinového nedělního jednání, které skončilo až dnes nad ránem, označili za úspěch, podle levicové opozice se jedná jen o „koňský handl“ a rozdávání „miliardových dárečků voličům z kapes daňových poplatníků“. Nejsilnější opoziční strana SPD už dříve oznámila, že hodlá „sporákovou prémii“ napadnout u ústavního soudu. Její zavedení tak zatím jisté není.

Z koaličního kompromisu může podle komentátorů nejvíce profitovat liberální FDP ministra hospodářství Philippa Röslera. Té se podařilo partnery přimět ke zrušení poplatku u lékaře a k posunutí zavedení kontroverzního pečovatelského příspěvku. To by jí mělo pomoci v ostře sledovaných lednových volbách v Dolním Sasku, které hodně napoví o náladách voličů před podzimním celostátním hlasováním.

Kdysi vlivná strana se totiž propadla v předvolebních průzkumech pod pětiprocentní hranici a hrozí jí, že se příští rok do Spolkového sněmu vůbec nedostane.