Přicházejí s uprchlíky teroristé? Nepravděpodobné, tvrdí německá rozvědka

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Německá kontrarozvědka nepovažuje za pravděpodobné, že by mezi migranty přicházejícími do země byli teroristé z hnutí Islámský stát (IS) nebo z Al-Káidy, řekl šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Jeho úřad, který v zemi vykonává funkci civilní kontrarozvědky, však má obavy z německých radikálních islamistů, kteří se snaží mezi uprchlíky získat nové příznivce.

„Víme, že by různé islamistické organizace rády spáchaly atentát v Německu, kdyby mohly,“ řekl Maassen. „Prošetřovali jsme mnoho indicií, že jsou útočné skupiny na cestě do Německa. Žádná z nich se ale nepotvrdila,“ uvedl.

Podle šéfa BfV provedli poslední teroristické útoky na evropské půdě lidé, kteří měli občanství některé ze zemí Evropské unie a přímo ve své vlasti se také radikalizovali. „IS dosáhl svého cíle tak, že si k sobě ideologicky připoutal lidi, kteří už v zemi byli. Nedopravil proto do napadené země žádnou vlastní útočnou skupinu,“ řekl Maassen.

Šéf německé kontrarozvědky rovněž podotkl, že vměšování se mezi běžence by bylo pro teroristy zbytečné riziko. „Jak cesta přes Středozemní moře, tak balkánská cesta jsou životu nebezpečné a panuje na nich neustálé riziko, že se příchod nezdaří, tím spíš, pokud by někdo nesl v zavazadlech zbraně. Považuji sice tuto možnost příchodu teroristů za možnou, vzhledem k rizikům ale za nepravděpodobnou,“ řekl Maassen.

Extremisté při náboru nových lidí vystupují jako pomocníci

Větší riziko vidí Maassen v německých salafistech, kteří se snaží běžence oslovit. „Mnoho žadatelů o azyl je sunnitského vyznání. A v Německu je salafistická scéna, která je vidí jako svou živnou půdu,“ řekl šéf BfV. „Pozorujeme, že se salafisté snaží vystupovat jako pomocníci, vyhledávají kontakty a zvou běžence do svých mešit, aby je naverbovali pro svou věc,“ dodal.

Podle nedávné zprávy BfV počet islámských radikálů v Německu stále roste. Salafistů je v zemi už asi 7500. V roce 2011 jich přitom byly jen stovky.