Primární úpisy mají šanci na nejlepší výsledek od začátku finanční krize

Alibaba.com

Alibaba.com Zdroj: E15

Počet primárních úpisů (IPO) akcií globálně stoupl v meziročním srovnání o polovinu, jejich hodnota pak téměř dvojnásobně. Celkově přesáhla čtyři biliony korun. Primární úpisy se nacházejí v nejlepší kondici od roku 2007.

Za devět měsíců roku 2014 se uskutečnilo v globálním měřítku 851 primárních úpisů akcií (IPO) za celkem 186,6 miliardy dolarů (4,1 bilionu Kč). I přes výrazný pokles aktivity v srpnu, který způsobilo vyčkávání investorů na vstup internetového obchodu Alibaba na newyorskou burzu, se ve třetím čtvrtletí uskutečnilo 260 IPO v hodnotě 67,1 miliardy dolarů. To představuje třetinový meziroční nárůst co do počtu emisí.

Investice zhodnocují inovace

„Díky rostoucím ziskům podniků a nedostatku jiných investičních příležitostí se do centra pozornosti investorů dostaly akcie a nové emise obzvlášť,“ uvedl vedoucí partner transakčního poradenství EY v ČR Peter Wells. Situace na trzích se stabilizuje a hlavní cestou ke zhodnocení investic jsou tak podle něj inovace. Dokládá to vlna primárních emisí inovativních energetických, zdravotnických nebo technologických firem.

Nejvíce kapitálu se zatím podařilo získat společnostem v technologických oblastech, když se pomocí 107 primárních úpisů emitentům podařilo získat celkem 42,9 miliardy dolarů.

Většinový podíl na tom měla právě čínská Alibaba, jejíž vstup na burzu vynesl rekordních 25 miliard dolarů. Nejvíc primárních úpisů se za devět měsíců letošního roku uskutečnilo ve zdravotnictví (148).

Nové tituly zaznamenaly i burzy v Praze a Varšavě

Jedním z příkladů úspěšného IPO ve středoevropském regionu je vstup polského výrobce hliníkových slitin Alumetal SA na varšavskou burzu. I pražská burza se v závěru druhého čtvrtletí dočkala nového titulu v podobě Pivovary Lobkowicz Group (PLG).

Emise PLG sice prolomila tříleté období bez nových úpisů na pražské burze, nesplnila však očekávání vlastníků, kteří se na poslední chvíli rozhodli ponechat si vlastní akcie a provést vstup na burzu pouze s nově vydaným balíkem cenných papírů.

„Za tímto rozhodnutím pravděpodobně stála i zjištěná upisovací cena, která nenaplnila původní očekávání majitelů. Nově získaný kapitál plánuje PLG využít na rozvoj skupiny a akviziční investování,“ upozornil ředitel transakčního poradenství EY v ČR Josef Dobřichovský.