Příměří v Gaze trvalo jen pár hodin. Mrtvých je už 40

Izraelský tank nedaleko Pásma Gazy

Izraelský tank nedaleko Pásma Gazy Zdroj: CTK

Původně třídenní příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas platící od dnešního rána v Pásmu Gazy se zhroutilo jen pár hodin od jeho zahájení. Na Izrael dopadlo přes 15 raket a minometných granátů vypálených z Pásma Gazy. Při izraelském ostřelování z tanků na jihu Pásma zahynulo nejméně 40 lidí. Izraelská armáda oznámila, že na jihu Pásma Gazy byl nejspíš unesen izraelský voják.

Izraelská armáda následně informovala obyvatele Gazy, že obnovuje své operace v oblasti. Obě strany se vzájemně obviňují, kdo může za zmaření klidu zbraní.

Civilisté z obou stran konfliktu umírali i těsně před vyhlášením příměří. Osm Palestinců zabila palba z izraelských tanků na jihu Pásma Gazy. Podle zdravotníků byly mezi mrtvými i dvě ženy a tři děti děti. Další šest obětí na životech si vyžádal následný nálet izraelského letectva na stejné místo. Izraelská armáda oznámila, že minometný granát ve čtvrtek na hranici s Pásmem Gazy zabil pět izraelských vojáků.

Lidé se začali vracet domů

Jakmile začalo příměří platit, ulice Gazy se zaplnily Palestinci, popsala agentura Reuters. Mnoho lidí se totiž po týdnech bojů rozhodlo vrátit domů. „Jsme na cestě zpátky do Bajt Lahíja (na severu Pásma Gazy),“ uvedl 38letý otec čtyř dětí Ašraf Zajíd. „Doufáme, že příměří bude trvalé a nebudeme se již muset vracet do úkrytu provozovaného OSN,“ dodal.

Po více než čtyřech hodinách ale izraelská armáda vzkázala obyvatelům, aby opět zůstali ve svých domovech, protože své operace obnovuje. Prý v reakci na raketové útoky Hamasu. Koordinátor vládních akcí na palestinských územích Joav Mordechaj prý rovněž informoval zmocněnce OSN pro Blízký východ Roberta Serryho o tom, že humanitární příměří je u konce, napsal list Times of Israel.

Obě strany se vzájemně obviňují, kdo za zmaření klidu zbraní může. Jak poznamenaly světové agentury, na jednu stranu se radikálové během příměří nejspíš dopustili únosu, na druhou se ale objevily informace o izraelském ostřelování z tanků, při kterém přišlo v Rafáhu o život na 40 lidí a dalších 200 jich bylo zraněno. Nebylo ale jasné, zda k tomu došlo až po údajném únosu nebo před ním.

Tragický účet
Celková bilance obětí konfliktu podle palestinského ministerstva zdravotnictví už přesáhla 1450 mrtvých a zhruba 8000 zraněných. Téměř 500 z obětí jsou ženy a děti. což je více než při předchozí izraelské operaci Lité olovo na přelomu let 2008 a 2009. Zraněno jich bylo přes 8000, informovalo palestinského ministerstvo zdravotnictví. Izrael během nynějších bojů přišel o 61 vojáků. Palestinské rakety také zabily tři civilisty, z nichž jedním byl thajský zemědělský dělník.

Netanjahu: Misi dokončíme s příměřím, nebo bez něj

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dříve uvedl, že země nepřijme žádný návrh příměří, který by armádě zabránil v dokončení jejího úkolu, tedy zničit tunely vedoucí z Pásma Gazy. „Jsme připraveni dokončit tuto misi s příměřím, nebo bez něj,“ řekl premiér.

Izraelská armáda také povolala dalších 16 tisíc záložníků a zvýšila počet vojáků zapojených do bojových operací v Gaze na 86 tisíc. Oznámil to armádní mluvčí.

Lidská práva porušují obě strany

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová v Ženevě Izrael kritizovala za útoky na civilisty. Izrael podle ní nedodržuje povinnosti kladené mezinárodním právem a svět by měl začít vyšetřovat možné válečné zločiny. „Znovu opakuji, že nemůžeme dovolit beztrestnost a pokračování situace, v níž nikdo nenese odpovědnost,“ řekla Pillayová.

Mezinárodní právo podle ní porušuje také palestinské hnutí Hamas, protože útočí z hustě obydlených míst na náhodné cíle v Izraeli. Pillayová řekla jasně, že její slova jsou určena především Spojeným státům jako zemi, která má velký vliv na Izrael. „USA by měly učinit mnohem více, zastavit to zabíjení a přivést strany k jednání,“ řekla.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest počet obětí na palestinské straně označil za „příliš vysoký“. Izrael by podle něj měl udělat více pro ochranu civilistů při bojích s Hamasem. Odsoudil také středeční útok na školu OSN v Pásmu Gazy. Byl prý „zcela nepřijatelný a zcela neobhajitelný“. Podle Earnesta USA podporují důkladné vyšetření incidentu, i když prý není pochyb, kdo za bombardováním stojí. OSN z něj již dříve obvinila izraelskou armádu. Původní prohlášení Washingtonu útok odsoudilo, ale nehovořilo o zodpovědnosti za čin.

Palestina na okraji propasti

Šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Pierre Krähenbühl dnes na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že Palestinci z Gazy jsou „na pokraji propasti a že svět musí přijmout nezbytná opatření a tuto extrémní situaci řešit“. Oznámil také, že se rychle zhoršují podmínky v útočištích OSN. „Tisíce žen, které jsou v našich školách, jsou těhotné,“ dodal.

Rada bezpečnosti na závěr čtyřhodinového zasedání vyzvala obě strany konfliktu, aby souhlasily s okamžitým a bezpodmínečným humanitárním příměřím.

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová upozornila, že 80 procent palestinských obětí jsou civilisté a že mezi nimi je 251 dětí.

Bombardování v Gaze v prohlášení odsoudila i šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. Chce, aby se začaly vyšetřovat případy úmrtí Palestinců, kteří se na výzvu Izraele evakuovali z domovů a uchýlili se pod ochranu OSN, avšak zemřeli při útocích na tyto objekty.

Abbás chce obvinit Izrael z válečných zločinů
Palestinský vůdce Mahmúd Abbás chce Izrael obvinit před Mezinárodním trestním soudem (ICC) z válečných zločinů. Chce k tomu ale písemný souhlas všech palestinských frakcí včetně Hamasu a Islámského džihádu, které proti Izraeli bojují a jež OSN obviňuje stejně jako Izrael z válečných zločinů.

UNRWA požádala dárce o 187 milionů dolarů (asi 3,9 miliardy korun) na nákup lůžek a základních potřeb pro běžence. V útulcích na jihu Pásma se prý začaly šířit vši a svrab a je zapotřebí dodat tam insekticidy a léky. Rodinám dochází voda a potraviny a mnoha otřeseným dětem je nutné zajistit psychiatrickou pomoc.