Přípravy jaderného testu KLDR jsou v konečné fázi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Severní Korea nejspíš dokončuje přípravy k provedení v pořadí už třetí jaderné zkoušky. Jihokorejská agentura Jonhap dnes s odvoláním na zdroje z tajných služeb napsala, že Severokorejci značně pokročili v budování podzemního tunelu, který je pro provedení testu potřeba. Potvrzují to prý také satelitní snímky.

KLDR přitom plánuje během příštího týdne vypustit na oběžnou dráhu satelit, a to při příležitosti stého výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna. Většina západních zemí i sousední Jižní Korea se obávají, že jde jen o zastírací manévr pro zkoušku rakety dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici. Pchjongjang trvá na tom, že jde o čistě mírovou vesmírnou misi a ukázkou severokorejských vědeckých výdobytků.

Všechny tři stupně rakety dlouhého doletu jsou již připraveny a raketa je na odpalovací rampě. Potvrdili to podle agentury AP západní novináři, kterým režim umožnil podívat se na přípravy v odpalovacím komplexu Sohe na severozápadě země nedaleko hranic s Čínou. Satelit by do kosmu měla v rozmezí 12. až 16. dubna vynést raketa Unha-3.

Zdroj agentury Jonhap uvedl, že KLDR „tajně připravuje jadernou zkoušku“, a to na stejném místě, kde proběhly předchozí dva testy. Severní Korea poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009, vždy v lokalitě Pung-kje na severovýchodě země.

Satelitní snímky prý ukazují obrovské haldy písku a zeminy před ústím podzemního tunelu. „Máme potvrzeno, že výkopové práce postoupily do konečného stadia,“ řekl představitel tajných služeb.

KLDR se před třemi lety stáhla z šestistranných rozhovorů o jaderném programu, jichž se kromě obou Korejí zúčastnily také USA, Čína, Rusko a Japonsko. Udělala to na protest proti sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo kvůli jejím nukleárním a raketovým testům. Letos v únoru Pchjongjang souhlasil s tím, že nebude obohacovat uran a že naopak bude dodržovat moratorium na jaderné testy a zkoušky svých raket dlouhého doletu. USA mu za to slíbily dodávky potravinové pomoci.