Příznivci odtržení Skotska mají převahu, Londýn nabídl větší autonomii

Hlavní stoupenec nezávislosti Skotska Alex Salmond

Hlavní stoupenec nezávislosti Skotska Alex Salmond Zdroj: CTK/AP

Stoupenci nezávislosti Skotska poprvé získali převahu v průzkumu veřejného mínění před referendem, které se uskuteční 18. září. V šetření agentury YouGov pro nedělník The Sunday Times se pro nezávislost vyslovilo 51 procent dotázaných, proti bylo 49 procent. Britská vláda vzápětí oznámila, že připravuje přiznat Skotsku větší nezávislost v daňovém, výdajovém a sociálním systému.

„Rozdíl dvou procentních bodů sice spadá do rozmezí statistické chyby, nicméně výsledky úžasně zvyšují napětí před referendem 18. září, protože dávají solidní šance straně šéfa skotské vlády Alexe Salmonda,“ poznamenala k průzkumu agentura AFP.

Hlavním zastáncem osamostatnění Skotska po 307 letech svazku s Anglií je právě Salmondova Skotská národní strana (SNP).

Průzkum mezi 1084 dotázanými je podle BBC první a zatím jedinou seriózní studií, která dává náskok kampani za skotskou nezávislost. Vůdce hnutí za setrvání Skotska ve Spojeném království, bývalý britský ministr financí Alistair Darling označil výsledky průzkumu za „budíček“.

Těsný rozdíl

Ještě před měsícem příznivci svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem vedli před podporovateli samostatnosti o celých 22 bodů, nicméně s blížícím se plebiscitem jsou rozdíly stále těsnější. V průzkumu YouGov, zveřejněném minulé úterý, přívrženci Spojeného království vedli před stoupenci nezávislosti v poměru 53 ku 47 procentům, tedy už jen s náskokem šesti procentních bodů.

BBC k poslednímu průzkumu uvádí, že výsledek je příliš těsný na to, aby se dal jednoznačně interpretovat jako příklon k nezávislosti. Kromě toho jiné ankety zatím stále dávají většinu Skotům, kteří si přejí zůstat součástí Británie. Jeden z nich citovaný BBC skončil poměrem 52:48 procentům ve prospěch unionistů.

„Ne“ znamená větší autonomii

Britský ministr financí George Osborne stanici BBC krátce po zveřejnění výsledků průzkumu YouGov řekl, že vláda chystá rozšířit autonomii Skotska v oblasti daňové politiky, výdajů a sociální politiky. „Tento plán začne platit ve chvíli, jakmile bude jasné, že většina lidí v referendu odpověděla Ne,“ řekl Osborne. Na plánu se podle něj dohodly všechny tři hlavní parlamentní strany.

V referendu lidé budou odpovídat na otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, následovala by asi hlavně jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o britských jaderných ponorkách, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.