Prodej maltského občanství trhá rekordy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jose A., Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Maltský vládní program, který nabízí získání občanství za poplatek, slaví úspěch. Podle právnické firmy Henley & Partners, jež žádosti o získání statusu občana členské země EU administruje, požádalo o maltské občanství během první poloviny letošního roku na 200 cizinců. Tedy dvakrát více, než se plánovalo. Národnost žadatelů, stejně jako jména, vláda tají. Má se ovšem za to, že jde převážně o bohaté Rusy nebo Číňany.

Malta od žadatelů požaduje přímou investici do vládního fondu ve výši 650 tisíc eur. Dalších 350 tisíc eur musejí cizinci utratit za koupi nemovitosti nebo dlouhodobý pronájem. Poslední sumu ve výši 150 tisíc eur je pak třeba investovat do akcií maltských firem a držet je nejméně po dobu pěti let.

Občanství výměnou za investice nabízí více států v EU – třeba Kypr, Španělsko nebo Velká Británie. Maltský program je ovšem nejméně transparentní. Nabízí anonymitu a navíc nevyžaduje, aby zájemce o občanství na ostrově trvale pobýval. Po uplynutí roční ochranné lhůty pak k občanství cizinci získají i pas, který nabízí neomezené cestování. Malta je členem schengenského prostoru a její občané cestují podobně jako Češi do USA pouze na elektronickou registraci.

Výprodej maltského občanství letos v lednu kritizoval Brusel. Maltské úřady posléze pravidla upravily tak, aby žadatelé museli předložit důkazy, že se v době ochranné lhůty na Maltě zdržovali. Stačí jim k tomu však místopřísežné prohlášení. Také další kontroverzní pravidlo ostrovní stát EU uhájil. Pas může získat nejen samotný žadatel, ale za dodatečnou investici ve výši 25 až 50 tisíc eur i jeho manželka, děti, rodiče a prarodiče.