Protekcionismus opět bují, státy G20 posilují obchodní bariéry

Přístav v Rotterdamu, jeden z nejrušnějších na světě

Přístav v Rotterdamu, jeden z nejrušnějších na světě Zdroj: Tyler, Flickr.com (CC BY 2.0)

Země G20 v uplynulých šesti měsících zavedly více opatření omezujících mezinárodní obchod než takových, které by ho podporovaly. A to v době slabého růstu světové ekonomiky a podobně utlumeného mezinárodního obchodu.

Svět se během finanční krize po roce 2008 dokázal vyhnout většině protekcionistických opatření, která zažil během Velké deprese ve 30. letech minulého století. Podle mnohých ekonomů se právě díky tomu vyhnul hrozivějším následkům krize, která propukla po pádu banky Lehman Brothers.

Trend se ovšem v posledních měsících začíná obracet. Společná zpráva WTO, OSN a OECD hovoří o „plíživém protekcionismu“ dvacítky nejvyspělejších zemí světa.

Staré restrikce nemizí, nové přibývají

V šesti měsících do poloviny května země G20 zavedly 112 opatření omezujících obchod. To je sice méně než 116 podobných opatření v předchozím období, „je ale jasné, že pokračuje nabalování celkového počtu restrikcí,“ uvádí zpráva.

Členové G20 zároveň vydali jen 98 liberalizačních opatření. V platnosti navíc zůstává převážná většina tržních omezení zavedených během krize. Od roku 2008 zaznamenala Světová obchodní organizace 1185 nových omezujících opatření, přičemž zrušení se dosud dočkalo jen 251 z nich. Zbývající restrikce se týkají 5,2 procenta dovozu do zemí G20, což odpovídá zboží za 750 miliard dolarů ročně.

Dovoz do zemí G20Dovoz do zemí G20 | WTO

„Je jasné, že vrstva obchodních restrikcí je opět o něco silnější,“ řekl šéf WTO Roberto Azevêdo. „Našim snahám o podporu růstu a rozvoje po celém světě to nepomůže,“ dodal.

Obvyklá restriktivní opatření zahrnují protidumpingová vyšetřování, zavádění licenčních požadavků, které diskriminují zahraniční firmy, či podporu domácího průmyslu. Omezení nejčastěji dopadají na elektrotechnický a farmaceutický průmysl.

WTO odhaduje, že světový obchod letos poroste o 4,7 procenta, což je méně než dvacetiletý průměr, předpověď pro rok 2015 by se tomuto průměru měla vyrovnat. Oba dva roky ale budou podprůměrné z hlediska předpovědi na příštích 20 let, ve kterých WTO předpokládá průměrný růst o šest procent.