Protesty proti policejní brutalitě se šíří po USA. Trump pohrozil, že nepokoje potlačí armáda

Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.

Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda. Zdroj: ČTK / AP

Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.
Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.
Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.
Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.
Město Minneapolis zmítají protesty kvůli úmrtí George Floyda.
18
Fotogalerie

Řadu amerických měst zachvátily protesty proti policejnímu násilí. V Minneapolisu ve státě Minnesota, kde protesty kvůli smrti zatýkaného černocha George Floyda trvají už tři dny, demonstranti zapálili policejní stanici. Neklid se ale přeléva i do dalších měst a předmětem demonstrací už není pouze tento jediný případ. Policista, po jehož zásahu Floyd zemřel, byl obviněn z vraždy a zabití.

Louisville v Kentucky, kde lidé demonstrovali za spravedlivé vyšetření smrti černošky Breonny Taylorové, kterou v březnu v jejím domě zastřelil policista, bylo postřeleno nejméně sedm lidí. Protesty se konaly také v Chicagu, Los Angeles či Memphisu.

V noci do budovy policejní stanice v Minneapolisu, která byla dříve evakuována kvůli protestům, vtrhl rozzuřený dav a objekt zapálil. Nepokoje neutichly navzdory tomu, že guvernér na místo vyslal stovky příslušníků národní gardy.

Prezident Donald Trump na twitteru situaci ve městě ostře kritizoval a pohrozil tvrdým zákrokem. „Právě jsem mluvil s guvernérem Timem Walzem a řekl mu, že za ním naprosto stojí armáda. Jakýkoliv problém, a převezmeme kontrolu, ale když začne rabování, začne střelba,“ napsal na twitteru šéf Bílého domu. Společnost Twitter k příspěvku uvedla, že porušuje její pravidla, jelikož „glorifikuje násilí“, tweet ale nesmazala s tím, že „může být v zájmu veřejnosti, aby zůstal dostupný“. Trump také kritizoval minneapoliského starostu Jacoba Freye za „naprosto neschopné vedení“. Ten se proti tomu vzápětí ohradil.

Nejnovější komentář Twitteru k Trumpovu příspěvku je hojně citovaný mimo jiné s ohledem na předchozí podobné výhrady společnosti, na které prezident reagoval podrážděně. Ve čtvrtek Trump nařídil přezkoumat zákon, který chrání sociální sítě před převzetím zodpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli. Učinil tak poté, co společnost Twitter označila několik jeho zpráv za nepřesné. Prezident při podepisování nařízení označil chování Twitteru za „politický aktivismus“. Velké internetové platformy podle něj mají „nekontrolovanou moc“ omezovat a cenzurovat.

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel v pondělí poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel. Floyda policie zatýkala na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog.

Čtyři zúčastnění policisté byli propuštěni, ale po několik dní nebyli zatčeni ani obviněni. Video zachycující incident se rozšířilo na sociálních sítích a vyvolalo nynější protesty. Až v pátek byl nyní již bývalý přislušník, která Floydovi klečel na krku, vzat do vazby. Prokuratura jej obvinila z vraždy a zabití. Očekává se obvinění i zbývajících tří zasahujících policistů.

Ministr spravedlnosti Minnesoty Keith Ellison, který je z titulu funkce i generálním prokurátorem, očekává, že policisté budou obviněni. „Doufám, že to bude brzy,“ uvedl s tím, že rozhodnutí je v kompetenci jiných úřadů. „Snaží se být opatrní. Snaží se ujistit, že případ bude jasný a neprůstřelný,“ dodal.