Proti ACTA demonstrovaly tisíce lidí po celé Evropě

Maska Guye fawkese - symbol odporu proti smlouvě ACTA

Maska Guye fawkese - symbol odporu proti smlouvě ACTA Zdroj: profimedia.cz

Protestující napříč Evropu pojí maska Guye Fawkese, symbolu skupiny Anonymous. Na snímku demonstrace ve Varšavě
Největší účast měly demonstrace v Německu
Protestní průvody ale prošly i Paříží...
... nebo Vilniusem, kde se ale sešlo jen asi 250 nespokojených
Demonstranti se sešli také v centru Londýna
10
Fotogalerie
V řadě evropských měst se dnes konaly protesty proti mezinárodní dohodě proti padělatelství (ACTA). Organizátoři očekávali celosvětově až 200 tisíc nespokojenců, ale Evropa hlásí jen několik tisíc demonstrantů. Výjimkou je Mnichov, kde se podle policie sešlo na 16 tisíc lidí odmítajících ACTA. Protesty se konaly i v českých městech.

Na rozdíl od hojné účasti v bavorské metropoli zaznamenaly Berlín nebo porýnský Kolín podle agentury DPA asi 2000 demonstrantů. K protestům v Německu vyzvalo přes padesát organizací a pořadatelé nesouhlasné akce připravili v 60 německých městech, včetně Frankfurtu nad Mohanem, Norimberku nebo Hannoveru.

V Rakousku vyšlo do ulic několika velkých měst podle agentury AFP asi 6000 protestujících. Zhruba polovina z nich podle odhadů policie vyjádřila svůj nesouhlas ve Vídni, další lidé demonstrovali ve Štýrském Hradci, Innsbrucku, Linci nebo v Salcburku.

V Sofii se podle agentury Reuters sešlo asi 4000 lidí. Obdobné protesty bulharští organizátoři na dnešek naplánovali v dalších 14 městech, mimo jiné ve Varně nebo černomořském Burgasu. Bulharsko sice dokument podepsalo, ale dohoda ještě podobně jako v dalších státech čeká na ratifikaci v parlamentu. Protesty podporuje šéf bulharské socialistické opozice Sergej Stanišev.

Asi 500 lidí se dopoledne sešlo v maltské metropoli Vallettě. Dav s transparenty a maskami Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, které symbolizují hackerskou skupinu Anonymous odmítající ACTA, se dožadoval, aby vláda od sporné dohody odstoupila.

Evropská komise dnes ve snaze rozptýlit obavy kritiků zveřejnila na internetu podrobnosti o přípravě ACTA i o samotném dokumentu. Dohoda byla projednávána od června 2008 do října 2010 a EK souběžně vedla sérii konzultací s Evropským parlamentem jako reprezentantem občanů unijních zemí, uvádí komise. Její internetová informace, jejíž zveřejnění se časově shoduje s dnešními protesty, také ujišťuje, že k ACTA nepatří žádné tajné protokoly, že dohoda nevyžaduje změny současného unijního práva a že nepředpokládá monitorování internetu či kontrolu počítačů na hranicích.

v Česku vyšly do ulic tisíce odpůrců

Protestovalo se i v Česku. Prahou prošel asi dvoutisícový průvod demonstrantů, na brněnském náměstí Svobody se sešlo nejméně 300 lidí. Stovky lidí přisly vyjádřit svůj nesouhlas i v Olomouci, Plzni a dalších českých městech.

Česká vláda v týdnu pozastavila ratifikaci dokumentu. „Pozastavení ratifikace smlouvy ACTA považujeme určitě za vítězství, ale nepřeceňujeme ho. Chceme, aby byla dohoda zastavena úplně,“ řekl místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Smluva podle něj povede k cenzuře internetu a krácení ústavních práv občanů.

Česká pirátská strana pak vyzvala lidi, aby se o další osud dohody nepřestali zajímat. Strana se bude podle svých představitelů snažit o to, aby smlouvu přezkoumal Ústavní soud.

Dohodu ACTA loni v říjnu podepsaly Spojené státy, Austrálie, Kanada, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur a Jižní Korea. Letos v lednu se k nim připojilo dvaadvacet ze 27 zemí Evropské unie včetně Česka; stranou zůstávají Estonsko, Slovensko, Nizozemsko, Kypr a Německo. Berlín svou absenci minulý měsíc vysvětloval „čistě formálními důvody“, tento týden ovšem s ohledem na bouřlivé protesty oznámil, že se k podpisu zatím nechystá.