Proticizineckých nálad veřejnosti po útoku v Bostonu chtějí využít politici

Američané po dopadení atentátníka

Američané po dopadení atentátníka Zdroj: ctk

Rozjitřených pocitů Američanů po pondělním teroristickém útoku v Bostonu a také během několikadenním pronásledování jeho pachatelů se pokoušejí využít někteří američtí politici. S využitím čečenského původu a muslimského vyznání pravděpodobných atentátníků politici se snaží sbírat body ve všem, od imigrační politiky po možnost používání bezpilotních letounů proti vybraným cílům přímo na americké půdě. Informoval o tom americký zpravodajský web Mother Jones.

„I když je zcela přípustné politicky jednat v důsledku tragédie, nutně to neznamená přicházet s pádnými argumenty,“ podotýká Mother Jones, který představil údajně pět nejhorších politických reakcí na událost.

Podle republikánského senátora Chucka Grassleyho ze státu Iowa je to příležitost si posvítit na nedostatky v imigrační politice země. „Vzhledem k události tohoto týdne je pro nás důležité zjistit mezery a nedostatky v našem imigračním systému. I když ještě neznáme imigrační status lidí, kteří terorizovali obyvatele Massachusetts, jakmile to zjistíme, pomůže to osvětlit slabiny našeho systému,“ prohlásil.

Podle Mother Jones to ale vypadá, že podezřelí z bombového útoku v Bostonu se dostali do USA zcela legálně, a neexistuje tedy žádný náznak toho, že by údajné „mezery v imigračním systému“ zmiňovaném Grassleym byly tím důvodem, proč se atentátu nezabránilo.

To konzervativní politická komentátorka Ann Coulterová si brala méně servítků, kdy podle blogu rozšířila rovnou na všechny nezákonné přistěhovalce náznak podezření, že jsou teroristy. V jednom tweetu po smrti prvního z podezřelých ironicky napsala, že je škoda, že muž nebude moci zlegalizovat svůj pobyt.

Podle republikánského kongresmana Petera Kinga, zase nastal čas na větší sledování všech muslimů. „Policie musí být v (jejich) komunitě, musí si v ní vybudovat tolik kontaktů, kolik jen se dá. Musí si uvědomit, že hrozba pochází z muslimské komunity, a zvýšit nad ní dohled,“ řekl King serveru National Review a poukázal na to, že „nemůže být vázán politickou korektností“.

King se zároveň ohradil, že by byl nějak vysazený na muslimy, protože vybízel k větší policejní kontrole i u dalších komunit, například s irskými kořeny, kvůli existenci irských gangů v New Yorku, či italského původu, kvůli stále existující mafii.

Republikánský senátor Lindsey Graham, který bude usilovat o znovuzvolení v roce 2014, navrhuje podle serveru Mother Jones rovnou ignorovat ústavu. Chce totiž, aby pachatel bostonského atentátu byl považován za „zahraničního islámského bojovníka“, na něhož by se vztahoval postup například v podobě zajetí na základně Guantánamo. Podle poznatků médií je ale přeživší atentátník americký občan a přímé vazby bratrů-útočníků na teroristické skupiny, jako je například Al-Káida nejsou potvrzeny.

“(Amerika je) bojiště, protože teroristé si myslí, že je,“ řekl Graham v rozhovoru pro Washington Post. Podle něj „by bylo určitě dobré mít bezpilotní letadlo“, které by sledovalo podezřelé.

Známý zastánce teorií o vládním spiknutí Alex Jones je zase přesvědčen, že pumový útok v Bostonu byl pouze zastíracím manévrem americké vlády. Podle serveru Mother Jones by do jeho rozhlasového pořadu měli přestat politici chodit, aby podivínskému moderátorovi a jeho názorům nedávali punc serióznosti.