Protikuřácký návrh dorazil do Evropského parlamentu. Tabákový průmysl se bouří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Návrh Evropské komise, který má lidem znechutit kouření, přistál v Evropském parlamentu. Tabákový průmysl se zlobí, že jeho zástupci nedostali pozvánku na veřejné slyšení parlamentního výboru.

Směrnice navrhuje nová pravidla pro označení tabákových výrobků a jejich uvádění na trh, prodej a zahraniční distribuci. Norma by se také měla vztahovat na větší množství výrobků s obsahem nikotinu. „Tabák by měl vpadat i chutnat jako tabák, ne jako vanilka či jiné sladkosti,“ prohlásil na pondělním slyšení parlamentního výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. „Tyto výrobky jsou takto vyráběny kvůli tomu, aby byly atraktivní pro mladé. Nezapomínejme, že většina lidí začíná kouřit ve věku pod 25 let,“ dodal.

Irský ministr zdravotnictví James Reilly, který nyní předsedá Radě ministrů zdravotnictví, odmítl názor, že vlády na omezení kouření prodělají kvůli poklesu příjmu z daní a rostoucí nezaměstnanosti v tabákovém průmyslu. Podle něj tyto negativní efekty více než vyváží uspořené náklady ve zdravotnictví, které by se jinak vydali na léčbu nemocí způsobených kořením.

Zástupci tabákového průmyslu tyto argumenty odmítají. A stěžují si také na to, že na slyšení chyběli zástupce zastávající opačný názor. „Nikdo bohužel nepozval ty, kteří by mohli během slyšení poukázat na to, že tato směrnice by v její současné podobě mohla připravit v EU o práci statisíce lidí, často malých nezávislých obchodníků, kteří se již nedokáží vypořádat s dalšími administrativními náklady či výpadkem příjmů,“ řekl E15 zdroj z tabákového průmyslu, který nechtěl být jmenován.

Podle výrobců cigaret hrozí v případě prosazení směrnice nárůst nelegálního obchodu, který už nyní stojí EU deset miliard eur ročně. S touto výhradou souhlasí i italský člen výboru Oreste Rossi. „Šedesát procent cigaret v EU je nelegálních. Kdo garantuje jejich kvalitu?“ ptal se. Borg oponuje, že směrnice obsahuje i posílení kontrolních mechanismů.

„V této aktuální evropské bitvě nebojujeme za zlepšení veřejného zdraví. Komise, ač si toto vytkla jako hlavní cíl, svým návrhem dokazuje to, že v jejím zájmu je především regulace tabákového průmyslu a v mnoha ohledech pořádně utahuje šrouby,“ dodávají oponenti unijního návrhu. Parlamentní výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin by měl o směrnici hlasovat v červenci.