První přímá jednání za pět let. Do Soulu nečekaně přijela delegace z KLDR

Hwang Pchjong So (v uniformě) na zakončení Asijských her

Hwang Pchjong So (v uniformě) na zakončení Asijských her Zdroj: CTK

Tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu v sobotu překvapivě navštívila Jižní Koreu. Zástupci Pchjongjangu se sešli s vysoce postavenými jihokorejskými činiteli, zúčastnili se závěrečného ceremoniálu Asijských her a odletěli domů.

Jihokorejská média po schůzce oznámila, že severokorejští zástupci souhlasili s druhým kolem rozhovorů na vysoké úrovni se Soulem na přelomu října a listopadu. Žádné další podrobnosti agentura Jonhap ani televize YTN nesdělily.

Světové agentury vyzdvihují ojedinělost dnešních přímých jednání, která se konala na nejvyšší úrovni za posledních pět let a která vzbuzují naději na možný průlom v napjatých vztazích mezi oběma korejskými státy.

Druhý nejmocnější muž KLDR

V čele severokorejské delegace stál vicemaršál Hwang Pchjong-so který je šéfem politbyra Korejské lidové armády a místopředsedou mocné Komise národní obrany. Hwang je mnoha analytiky považován za druhého nejvyššího představitele KLDR po vůdci Kim Čong-unovi, který se již zhruba měsíc neobjevil na veřejnosti. Spolu s ním přicestovali dva tajemníci vládnoucí Korejské strany práce.

Po příletu na letiště Incheon u Soulu, z něhož odvysílala záběry jihokorejská televize, se severokorejští představitelé setkali za zavřenými dveřmi s jihokorejským ministrem pro sjednocení Rju Kihl-čem a šéfem národní bezpečnosti Kim Kwan-činem. Poslední setkání mezi představiteli obou zemí na tak vysoké úrovni se podle agentury AP uskutečnilo v roce 2009.

Jednání trvala několik hodin. Téma jejich rozhovoru není podle agentury Reuters podrobněji známo. Mluvčí jihokorejského ministerstva řekla novinářům jen to, že setkání Severokorejců s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v plánu není.

To by mohla být chyba, uvedl v komentáři podle agentury AP americký analytik a specialista na asijskou problematiku John Delury.

„Návštěva takové vysoce postavené skupiny“ nabízí prezidentce unikátní šanci „otestovat vůli a záměry severokorejského vedení,“ soudí Delury působící na univerzitě v Soulu. „Průlomy ve vztazích mezi Severní a Jižní Koreou historicky začínají od shora dolů a jestliže Pak vážně chce zlepšit vztahy a nastartovat proces sjednocení, je tohle zlatá šance,“ prohlásil.

Pokračování za měsíc

Další jednání se mají uskutečnit na přelomu října a listopadu. Konkrétní témata zatím nejsou známá. Jednání by se podle agentury AFP mohla pravděpodobně uskutečnit v severokorejské pohraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně.

Setkání vysokých představitelů přichází v době, kdy se severokorejský diktátor Kim Čong-un zřejmě kvůli nemoci již měsíc neobjevil na veřejnosti. Podle organizace North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), kterou založili severokorejští uprchlíci v Soulu, ho po dobu jeho nemoci ve vedení země zastupuje jeho mladší sestra Kim Jo-čong. NKIS uvedl, že Kim Čong-un se v současnosti léčí na špičkové klinice pro vysoké politické představitele a spekuluje se o tom, že trpí dnou. Podle jiných zdrojů se zotavuje po operaci obou kotníků.

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, jsou stále napjaté. Soul chce, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě stagnují. Severní Korea navíc v posledních měsících uskutečnila nezvykle velký počet raketových zkoušek.