První „živé“ snímky z KLDR vyrazily do světa

První "živé" snímky agentury AP z KLDR: průvodkyně u památky

První "živé" snímky agentury AP z KLDR: průvodkyně u památky Zdroj: ctk/ap

Severní Korea o stupínek uvolnila svou pevnou kontrolu nad návštěvníky země a povolila jim používat vlastní mobilní telefony a připojit se s nimi na internet. První výsledek na sebe nenechal dlouho čekat – na svou pouť světem vyrazily skutečně aktuální snímky z KLDR i první mobilní příspěvek na Twitteru.

„Hello world from comms center in #Pyongyang.“ Tato pondělní zpráva, vyslaná šéfreportérkou agentury AP v Koreji Jean H. Lee prostřednictvím 3G sítě státního mobilního operátora Koryolink, je zřejmě prvním tweetem, který novinku využil.

Lee pomocí svého iPhonu pořídila také první snímky z Pchjongjangu, které se vzápětí, a nikoli až po několika hodinách či dnech jako dosud, staly hitem na serveru Instagram. Příznivci reportérky tak na svých monitorech mohli vidět například reklamní poutač velebící nedávný kontroverzní jaderný test KLDR.

Fotograf AP David Guttenfelder následně doprovodil výlet dvojice do kláštera v horách aktuálními daty o jejich zeměpisné poloze. V moderním světě sociálních sítí jsou podobné záležitosti zcela běžné, v Severní Koreji, která přísně hlídá proud informací ven ze země i do vnitrozemí, jsou ale takové možnosti revoluční.

První "živé" snímky agentury AP z KLDR: děti si hrají s pracovním nástrojem agenturního fotografaPrvní "živé" snímky agentury AP z KLDR: děti si hrají s pracovním nástrojem agenturního fotografa | ctk/apPrvní „živé“ snímky agentury AP z KLDR: děti si hrají s pracovním nástrojem agenturního fotografa

Pravidla přitom byla dosud velmi striktní, popisuje Lee, která navštívila KLDR od roku 2008 více než dvacetkrát. Dovézt do země mobilní telefon se jí nikdy nepodařilo. Zakázány byly také teleobjektivy a i samotné fotografování bez povolení. Během cesty autobusem přes severokorejský venkov musely být stažené záclony, skrze díry byli vidět vojáci hlídkující podél silnice. Po cestě zpět následovala na hranicích kontrola fotoaparátů. Pohraničníci se ujišťovali, že si návštěvníci neodvážejí nevhodné snímky.

„Zvykli jsme si na to,“ dodává Lee. S fotografem se naučili využívat telefony koupené přímo v KLDR a se světem se spojovali prostřednictví kabelového internetu v hotelích, které byly určené výhradně pro cizince.

Nyní nastává zásadní změna, a to nejen pro novináře. Kdokoli ze zahraničí může zajít ke Koryolinku, vyplnit žádost, sdělit číslo IMEI svého telefonu a odejít s funkční sim kartou místního operátora. Spojení se světem ale stále zůstává drahým luxusem. Samotná sim karta stojí 50 eur, a ačkoli volání například do Švýcarska stojí 0,38 eur za minutu, minuta hovoru do USA vyjde na osm eur. 3G internet stojí 75 eur měsíčně.

První "živé" snímky agentury AP z KLDR: porodnice v PchjongjanguPrvní "živé" snímky agentury AP z KLDR: porodnice v Pchjongjangu | ctk/apPrvní „živé“ snímky agentury AP z KLDR: porodnice v Pchjongjangu