Putin k oligarchům: Vykupte se z nepoctivé privatizace

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský premiér a prezidentský kandidát Vladimir Putin navrhl podnikatelům, aby se "jednorázovým příspěvkem" vykoupili z nepoctivé privatizace státního majetku v 90. letech minulého století, kdy se za chaotických časů Putinova předchůdce Borise Jelcina rychle vznikla nová třída ruských boháčů. Podle Putina by takový krok uzavřel tuto kapitolu, pomohl rozvát nedůvěru Rusů k soukromému vlastnictví a zlepšil podnikatelské ovzduší. Ekonomové mají pochyby, zda je nápad uskutečnitelný.

„Potřebujeme tuto stránku otočit, potřebujeme uzavřít toto období. Navrhují se různé varianty a přirozeně je třeba je posoudit s veřejností, s odbornou veřejností. Ale tak, aby společnost skutečně akceptovala uzavření problémů 90. let, přímo řečeno - nečestné privatizace,“ prohlásil Putin během schůzky se svazem ruských podnikatelů. Sprovodit problém ze světa by se mělo „jednorázové vyrovnání“ za pochybně získaný díl ze státního koláče.

Putin, který nyní usiluje o třetí zvolení prezidentem v již prvním kole voleb 4. března, přislíbil podnikatelům, že nebude zvyšovat daňovou zátěž v „nesurovinovém“ sektoru ekonomiky. „Polidštit“ se mají i ekonomické paragrafy, aby vyloučily zvůli vůči podnikatelům, kteří mnohdy končí za mřížemi na zakázku svých konkurentů či vydírajících policistů.

Do květnové inaugurace nové hlavy státu má také státní banka VTB vykoupit od přibližně 120 tisíc akcionářů za původní cenu své akcie z někdejší „lidové emise“, které mezitím zlevnily na polovic. Střední třídu má také potěšit Putinův příslib, že se jí nedotkne chystaná „daň z luxusu“, která podle premiéra má být spíše morálním než fiskálním opatřením.

„Vaše návrhy je třeba promyslet,“ odvětil na Putinovu pobídku ke komentáři ocelář Viktor Rašnikov, zaujímající podle časopisu Forbes jedenáctou příčku mezi ruskými miliardáři.

Favorit prezidentských voleb nyní přichází s řadou návrhů, které podle kritiků přímo protiřečí praxi Putinových 12 let u kormidla moci. Největší pozornost dnes vyvolal návrhem zkrátit desetidenní novoroční prázdniny do pravoslavných Vánoc 7. ledna a ostatní volné dny přidat ke květnovým svátkům, jak opozice už roky marně navrhuje. Právě Putin před lety zavedl dlouhé volno po silvestrovských oslavách, které podle ekonomů stojí zemi každým rokem stamiliardy rublů.