Putin se znovu ujal vlády nad Kremlem

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Vladimir Putin se potřetí stal ruským prezidentem. V moskevském Kremlu dnes složil prezidentskou přísahu. Předseda ústavního soudu vzápětí oznámil, že nový šéf státu se ujal funkce. Prezidentem byl Putin zvolen 4. března téměř 64 procenty odevzdaných hlasů.

„Udělám vše, abych naplnil naděje občanů. (…) Věřím v naši sílu přeměnit zemi,“ prohlásil Putin, podle kterého se v nejbližších letech bude rozhodovat o příštím osudu země. „Rusko má velké dějiny a neméně velkou budoucnost,“ dodal v krátkém inauguračním projevu.

Putin už byl hlavou státu po dvě funkční období v letech 2000 až 2008. Třetí mandát za sebou mu však ústava nepovolovala, a tak jej v Kremlu na čtyři roky vystřídal jeho chráněnec Dmitrij Medveděv, zatímco Putin se přesunul do čela vlády. Nyní si zase funkce prohazují: Putin dnes převzal od Medveděva klíčový úřad, Medveděv se má již v úterý stát novým premiérem.

Dělal jsem vše pro to, aby lidé byli svobodni a s důvěrou hleděli do budoucna. Hodně jsme udělali, ale ne vše se povedlo,“ uvedl Medveděv před odevzdáním moci do rukou svého mentora, kterého označil za „zkušeného člověka a silného vůdce“ s podporou většiny obyvatel.

Na rozdíl od minulosti však Putin už není přijímán jako nezpochybnitelný vůdce národa. O oslabení jeho pozice svědčí i masové opoziční demonstrace, které byly dříve v Putinově éře nemyslitelné. Nedělní protest nejméně 20 tisíc lidí proti Putinově návratu do Kremlu zakončil tvrdý zásah policie.

Přísná bezpečnostní opatření panovala v centru metropole i dnes. Mezi protestujícími, ozdobenými bílými stuhami, policie zatím zatkla za pokusy o nepovolené demonstrace na 120 lidí, včetně bývalého vicepremiéra Borise Němcova. Kromě nespokojenosti přinejmenším části svých spoluobčanů bude muset Putin čelit i dalším výzvám, jako je závislost ruské ekonomiky na exportu surovin, zaostávání za světem či všudypřítomná korupce.

Vladimir PutinVladimir Putin | CTK

Dnes si však staronový pán Kremlu potřetí užil ceremonii, připomínající podle kritiků novodobého rituálu spíše korunovaci cara než nástup zvolené hlavy státu do služby lidu.

Šest ruských televizí zahájilo přímý přenos půl hodiny před moskevským polednem záběry, jak osamocený Medveděv přichází do Kremlu. V sálech se ještě předtím sešly tři tisíce hostů z řad politické a společenské elity; každý z hostů byl obdarován stříbrnou pamětní medailí. Kamery ukázaly i Putinovu manželku Ljudmilu, která se jinak na veřejnosti objevuje jen velmi zřídka, což často budí nejrůznější fámy. Cizí státy zastupovali velvyslanci, prezidenti nejsou zváni od první Putinovy inaugurace v roce 2000.

Vladimir PutinVladimir Putin | CTK

Pozornost se pak přesunula do moskevského Bílého domu, sídla vlády, kde stávající premiér a nově zvolený prezident nastoupil do limuzíny, která v koloně vedené policisty na motocyklech zamířila okolo restaurace Praga a chrámu Krista Spasitele ke Kremlu, kde Putina po průjezdu Spasskou branou uvítal velitel posádky slovy „soudruhu zvolený prezidente“.

Přesně v okamžiku, kdy orloj odbil poledne, Putin za fanfár vstoupil do Kremlu. Prošel Georgijevským a Alexandrovským sálem do sálu Andrejevského, kde po krátkém Medveděvově projevu pronesl 33 slov prezidentské přísahy, s rukou položenou na ústavě. Zazněla hymna a po inauguračním projevu, slibujícím přeměny země a vybízejícím k jednotě národa, si Putin potřásal rukou s hosty, zatímco znělo 31 dělostřeleckých salv na počest nového vrchního velitele.

Přenos se pak na chvíli přerušil - Putin od Medveděva přebíral v utajené místnosti „jaderný kufřík“, kterým hlava atomové mocnosti ovládá ruské jaderné zbraně. Ceremonii ukončila přehlídka pluku prezidentské stráže a modlitba hlavy pravoslavné církve za novou hlavu státu.