Putin slaví vítězství, opozice protestuje

Pravděpodobně staronový ruský prezident Vladmimir Putin

Pravděpodobně staronový ruský prezident Vladmimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Ve Vladivostoku začalo sčítání hlasů téměř o den dříve
Všechny volební místnosti monitorovaly webové kamery
O prezidentské křeslo se ucházelo pět kandinátů
Na venkově volební místnosti často připonímají chlév
Volby provázela řada opozičních protestů
7
Fotogalerie
Vladimir Putin v nedělních prezidentských volbách získal hned v prvním kole svůj třetí prezidentský mandát a nejvyšší ústavní post má podle předběžných výsledků do roku 2018 zajištěn. Podle předběžných výsledků Putin získal 63,75 procenta hlasů, ke zvolení by mu stačila nadpoloviční většina. Definitivní výsledky má ústřední volební komise ohlásit do 14. března, výsledky se podle jejího předsedy Vladimira Čurova se budou lišit nejvýše v desetinách procenta.

Za Putinem je se ziskem 17,2 procenta hlasů předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov, třetí je miliardář Michail Prochorov, který má 7,84 procenta hlasů. Čtvrtým je šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij s 6,23 procenta hlasů, pětici kandidátů uzavírá vůdce strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov s 3,85 procenta hlasů. V nedělních volbách mohlo hlasovat více než 108 milionů voličů. Účast podle Čurova přesáhla 65 procent.

„Vyhráli jsme v čestném a otevřeném boji… Díky podpoře drtivé většiny voličů jsme dosáhli čistého vítězství,“ zdůraznil Putin před davy svých přívrženců před moskevským Kremlem.

Putinovo vítězství už veřejně uznali dva jeho protikandidáti, šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij, který zatím získal 6,23 procenta a je na čtvrtém místě, a předseda strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov, který je s 3,84 procenta pátý, tedy poslední. Druhé místo drží se 17,18 procenta vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov. Ten oznámil, že výsledky neuznává.

Za největší překvapení voleb označují první ruské komentáře třetí místo miliardáře Michaila Prochorova, který má 7,77 procenta hlasů. Nejvíc stoupenců pravděpodobně získal ve velkých městech, například v Moskvě má podle předběžných výsledků přes 18 a v Petrohradě 12 procent.

Prochorov podle agentury Interfax po oznámení prvních výsledků telefonicky hovořil s Putinem. Budoucí prezident po rozhovoru Prochorova pochválil za jeho předvolební kampaň a řekl, že jeho výsledek je úctyhodný. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov konstatoval, že Prochorova čeká v politice „dobrá budoucnost“.

Putinův dosavadní volební výsledek zhruba odpovídá předvolebním průzkumům, ale v jednotlivých částech Ruska se výrazně liší. V Moskvě údajně Putin nedosáhl ani na polovinu voličských hlasů. Drtivou podporu má naopak na ruském venkově a zejména v oblasti neklidného severního Kavkazu. V Dagestánu pro Putina hlasovalo 93 procent a v Ingušsku 92 procent voličů, v Čečensku, kde volební účast překročila 99 procent, získal Putin bezmála stoprocentní podporu.

Zveřejněny byly i výsledky hlasování o hlavě státu, které během noci docházely ze zahraničí. Vyplývá z nich, že čím západněji od ruských hranic se hlasovalo, tím menší počet hlasů dostal vítěz prezidentských voleb Putin. Úměrně s tím se zvyšoval počet hlasů pro liberálního kandidáta Michaila Prochorova.

Zatímco v Srbsku například dalo Putinovi hlas 68 procent hlasujících Rusů, na Slovensku jich bylo 54,9 a ve Španělsku 41,5 procenta. V Británii už Putin prohrál: získal 21,8 procenta hlasů, zatímco Prochorov 57,9 procenta. Drtivou porážku utrpěl Putin na západním pobřeží USA. Podle voličských průzkumů v Los Angeles a San Francisku pro Putina hlasovalo jen 11 procent Rusů, zato Prochorovovi odevzdalo hlas 65 procent.

Prochorov ve svém volebním štábu vyjádřil naději, že Putin ve své staronové funkci bude pokračovat v transformaci ruského politického a ekonomického systému. Naznačil, že v krátké budoucnosti hodlá svůj volební úspěch zúročit v založení nové politické strany. Mělo by se tak podle něj stát do konce března.

Starý chytrák a starý hlupák

Podle ústřední volební komise byla účast u uren rekordní, k desáté hodině moskevského času (8:00 SEČ) odhlasovalo přes 15 procent voličů, skoro třikrát více než loni v prosinci při parlamentních volbách. Stoprocentní účasti ve volbách zatím dosáhl jen okrsek umístěný na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde na oběžné dráze hlasovali tři ruští kosmonauti.

„Jasně, že jsme hlasovali pro Putina,“ říká v Moskvě skupinka pánů v nejlepších letech a utahuje si ze svého kamaráda, který jako „starý komunista“ volil Gennadije Zjuganova, věčně druhého vyzyvatele režimu. Prý je lepší „starý chytrák než starý hlupák“. A taky „nemá se přepřahat, když starý kůň dobře táhne a neví se, co by ztropilo nové spřežení“, sahají při obhajobě režimu do pokladnice lidové moudrosti. A Putin je pořád ještě „chlapík“.

Ruští vojáci před volebními urnamiRuští vojáci před volebními urnami|CTK

„Samozřejmě pro Putina, jako celá má rodina,“ odpověděla i devětačtyřicetiletá Jelena, střežící kočárek s vnučkou, než dcera odhlasuje. Její vrstevnice souhlasně přikyvuje, současný premiér je prý „jediný důstojný kandidát“ mezi pěticí uchazečů o nejvyšší funkci. Favoritovi důvěřuje i dvojice penzistek, které si jinak nepřejí prozradit ani své jméno.

Druhá strana o sobě dává méně vědět. „Pro koho jsem hlasoval, je moje věc,“ zní hodně častá odpověď z úst střední a mladší generace.

Zabránit Putinovi v návratu do Kremlu se snaží mobilizací svých přívrženců i mimoparlamentní a „nesystémová“ opozice, která k volbám opět nebyla připuštěna. Radí voličům přesto k urnám přijít a buď přeškrtnout všechny kandidáty, anebo hlasovat pro kohokoliv kromě Putina.

Včera večer policisté v Moskvě zadrželi podle agentury Interfax čtyři členy punkové skupiny Pussy Riot, z toho tři dívky a jednoho muže. Vyšetřovatelé je obvinili z výtržnictví. Skupina již dříve proslula výstředními akcemi, když mimo jiné nedávno vnikla do hlavního pravoslavného chrámu Krista Spasitele a údajně tam podnikla hlasitou „punkovou modlitbu“ namířenou proti Putinovi.

Putin draze zaplatí za neochotu připustit druhé kolo voleb, volají jeho odpůrci

Nástup silného muže ruské politiky do nejvyšší ústavní funkce podle opozičních činitelů jen zvýší počty protestujících v ulicích ruských měst. „Putin draze zaplatí za neochotu připustit druhé kolo voleb,“ řekl dnes ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy jeden z organizátorů moskevských demonstrací Sergej Parchomenko.

Hlavní Putinův volební soupeř, komunista Gennadij Zjuganov, odmítl volební výsledek uznat. „I nezákonně zvolený Putin bude muset svou politiku zkorigovat,“ prohlásil Zjuganov, který byl jediným ze čtyř Putinových protikandidátů, s nímž budoucí prezident po oznámení prvních výsledků netelefonoval.

Nad bezpečností voleb v celé zemi bdí na 380 tisíc policistů, vojáků ministerstva vnitra a dalších příslušníků pořádkových sil. Obavy z falšování výsledků mají rozptýlit jak kamery, přenášející obraz z dění u uren na internet, tak i desetitisíce domácích pozorovatelů i 685 jejich kolegů ze zahraničí, včetně debutantů z Konga.

V roce 2000 dalo v prezidentských volbách Putinovi hlas 52,94 procenta, v roce 2004 to bylo 71,31 procenta voličů.