Putin ujistil oligarchy o podpoře státu a vyzval k diverzifikaci ekonomiky

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Moskvě sešel se skupinou čtyřiceti nejvlivnějších ruských podnikatelů, aby rozptýlil jejich obavy z vážné měnové krize a slíbil státní podporu jejich byznysu. Vyslovil se při této příležitosti pro větší rozmanitost ruského hospodářství, která by zmírnila ruskou závislost na cenách energetických surovin.

Putin se v době nejdramatičtějších měnových výkyvů zdržel veřejných vystoupení a na několik dní se odmlčel. Ve čtvrtek ale absolvoval tříhodinovou tiskovou konferenci a dnes promluvil na schůzi velitelů ruské armády, řídil schůzi Bezpečnostní rady, což je hlavní silový orgán země, a večer se setkal se skupinou předních ruských byznysmenů.

Jednání bylo uzavřené a probíhalo za zavřenými dveřmi. Na schůzku se dostavila šéfka centrální banky Elvira Nabiullinová, vládu zastupoval první vicepremiér Igor Šuvalov. O přítomnosti premiéra Dmitrije Medveděva, jehož post je podle některých ruských komentátorů ohrožen, se zpráva Kremlu nezmínila.

Přečtěte si:

Nejbohatší Rus vyslyšel Putina. Přesunul do vlasti aktiva z Kypru

Podle agentury TASS prezident přítomným nabídl zevrubnou diskusi o „situaci na mezinárodní trzích a trzích energetických surovin, o stavu ruské ekonomiky a financí, o problémech národní měny“.

Mezi pozvanými byli podle agentury Interfax miliardář Roman Abramovič, majitel společnosti Lukoil Vagit Alekperov, blízký Putinův přítel a miliardář Gennadij Timčenko, nejbohatší Rus Ališer Usmanov, oligarchové Oleg Děripaska, Viktor Vekselberg a Michail Prochorov a řada dalších. Šéfové firem se státní účastí pozváni nebyli.

Rozšíření sankcí ze strany USA nebudou bez odezvy
Moskva příkře odsoudila nový americký zákon o možném rozšíření protiruských sankcí, který ve čtvrtek podepsal prezident USA Barack Obama. Jeho podpis podle ruského ministerstva zahraničí vyvolal v Kremlu hluboké zklamání. „Nepřátelské akce Washingtonu neponecháme bez odpovědi,“ uvedlo ruské ministerstvo. S reakcí ale Moskva počká až na konkrétní kroky USA.
Návrh zákona, který schválil americký Kongres, otevírá dveře k dalšímu rozšíření amerických sankcí za podporu, kterou Rusko poskytuje východoukrajinským separatistům. Postiženy mají být osoby a firmy provokující nestabilitu na Ukrajině. Norma navíc umožňuje zahájení dodávek zbraní Kyjevu.
Okamžitou reakci na podepsaný zákon podle ruského ministerstva nechystá ani Moskva. „Rozhodnutí o možných odvetných krocích padnou v závislosti na tom, jak budou USA v praxi tento zákon naplňovat,“ vysvětlil ruské stanovisko mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.