Putinova inspekce v Soči pokračuje, po lyžování hrál hokej

Ruský prezident Putin si v Soči zahrál hokej

Ruský prezident Putin si v Soči zahrál hokej Zdroj: ctk

Pylon pro olympijský oheň
Olympijský stadion Fišť
V Soči stále probíhají úpravy
Hala Bojšoj, kde uskuteční se hokejový olympijský turnaj.
Vladimir Putin testuje olympijskou sjezdovku v Soči
6
Fotogalerie
Ruský prezident Vladimir Putin si osobně vyzkoušel kvalitu ledu v hokejové hale v Soči, určené pro nadcházející zimní olympiádu. Jeho tým, v němž nechyběla například běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko nebo někdejší hokejové hvězdy Vjačeslav Fetisov a Alexandr Jakušev, v sobotu zvítězil 12:3.

Vladimir Putin, který se rád v médiích prezentuje jako silný muž, si v Soči již v pátek za doprovodu šéfa vlády Dmitrije Medveděva zalyžoval. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nedávno prohlásil, že ruský prezident chce provést „totální inspekci připravenosti olympijských objektů a infrastruktury na olympiádu“.

Olympiáda v Soči, která začne 7. února, je Putinův zaslíbený projekt. Na vybudování sportovišť a zázemí země investovala podle odhadů v přepočtu přes jeden bilion korun, což ze Soči dělá nejdražší olympijské hry v dějinách.

Soči se od úterý stane dopravně uzavřenou zónou pro cizince i přespolní. Uzavřením příjezdových silnic vstupuje do závěrečné fáze bezpečnostní zajištění her, jehož součástí je i zavedení speciálního režimu pro odbavování poštovních zásilek či kontrola mobilní komunikace. Přísná opatření, která vyvolaly obavy z násilných akcí severokavkazských extremistů, budou v platnosti až do března.

Bezpečnostní zajištění olympijského Soči má být ve srovnání s letní olympiádou v Londýně dvojnásobné. Do grandiózní operace se má zapojit na 100 tisíc příslušníků policejních složek a armády. Ve službě bude 40.000 uniformovaných policistů a 30 tisíc vojáků ruské armády. Nasazeny budou speciální radary a sonary, bezpilotní letouny, hlídkové čluny a roboty. Ostrahu hranic se sousední Gruzií má zajišťovat ruská 58. armáda.

Rusko investovalo do přípravy olympijských sportovišť částku v přepočtu jeden bilion korun a nemalou část podle ruských médií spolkly náklady na zajištění bezpečnosti. Výhružky vůdce kavkazských teroristů Doku Umarova bere ruská kontrarozvědka vážně, protože černomořské lázně leží na území, jež islamisté hodlají zahrnout do svého „kavkazského emirátu“.

Protesty jen se souhlasem úřadů

Ve městě zároveň začnou v úterý platit přísná dopravní omezení. Olympijskému transportu budou vyhrazeny speciální dopravní pruhy, z některých centrálních ulic bude privátní doprava zcela vyřazena. Provinilcům, kteří nebudou dbát instrukcí policistů, hrozí několikatisícové pokuty. V platnosti byl už od předloňského srpna v Soči zákon, který ve městě zakazuje jakékoli protestní akce. V sobotu však Kreml oznámil, že Putin tato omezení zmírnil a že demonstrovat v Soči během olympiády bude možné, ale jen v určených zónách po souhlasu bezpečnostních úřadů.