PwC hrozí v USA soud kvůli kolapsu hypoteční banky z doby krize

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Poradenská společnost PwC nedokázala odhalit podvod, který vedl k pádu americké hypoteční banky Taylor, Bean & Whitaker (TBW) v době finanční krize. Tvrdí to žaloba správců po TBW o 5,5 miliardy dolarů (133 miliard korun), které nyní firma v USA čelí. Podle listu Financial Times (FT) jde o největší soudní případ namířený vůči poradenským společnostem vůbec.

Správci po zkrachovalé bance tvrdí, že PwC nedokázala podchytit tajnou dohodu, kterou mezi sebou měli zakladatel společnosti Lee Farkas a představitelé amerického bankovního domu Colonial Bank, který TBW zásoboval úvěry. PwC vystavovala mateřské společnosti této banky, firmě Colonial BancGroup, v letech 2002 až 2008 každoročně osvědčení o auditu bez výhrad. Podle žaloby potvrdila existenci aktiv Colonial Bank v hodnotě přes miliardu dolarů, která neexistovala, byla již prodána nebo byla bezcenná.

Colonial i TBW v roce 2009 zkrachovaly. Pád Colonialu byl šestým největším krachem americké banky v historii. PwC je největší poradensko-auditorská společnost na světě. Její právníci minulý týden uvedli, že mezi ní a TBW neexistuje žádná vazba. Auditorské služby prý PwC této bance neposkytovala, ani neměla přístup k jejím záznamům.

Americké banky zaplatily v rámci smírčích řešení sporů od finanční krize stovky miliard dolarů, napsal list FT. Spory se nevyhnuly ani ratingovým společnostem i jiným firmám. Auditorským společnostem se ale velké případy dosud převážně vyhýbaly. Poradenské společnosti tvrdily, že nemohou nést odpovědnost za to, že přehlédnou známky podvodu.