Pyrrhovo vítězství? Řekové přijali dohodu se směsí úlevy a zloby

Řekové

Řekové Zdroj: ctk/AP

Obyvatelé Řecka přijali dnešní uzavření dohody mezi eurozónou a Aténami se směsí úlevy a zloby. Ta míří hlavně na Německo, neboť z ujednání je jasné, že Řekové budou muset skousnout další úspory. Podmínky dohody a další šetření navíc může rozštěpit vládu a vzedmout vlnu nesouhlasu.

Řeckého premiéra Alexise Tsiprase, jehož vláda musí začít neprodleně naplňovat podmínky dohody, nyní ještě čeká opozice ve vlastní straně Syriza. Má tak jen několik dní na to, aby se s vnitrostranickým odporem vypořádal.

„Poslyšte, je to určitým způsobem vítězství. Ale je to Pyrrhovo vítězství, protože ta opatření jsou velmi přísná,“ cituje agentura Reuters obyvatelku Atén, která se představila jako Marianna. „Lidé v posledních pěti let trpěli a teď je čeká další utrpení. A právě to nám vše komplikuje. Chceme zůstat v Evropě, o tom není pochyb. Ale co ty podmínky?“ dodává třiasedmdesátiletá žena.

Řecké hospodářství decimují roky recese, banky jsou zavřené a denně kracují desítky podnikatelů. Někteří Řekové si proto ventilují vztek na německé kancléřce Angele Merkelové a německém ministrovi financí Wolfgangu Schäubleovi. Titulky novin odkazují na druhou světovou válku a ohrazují se proti tomu, co považují za pokus Berlína pokořit Řecko za jeho odpor proti dalšímu utahování opasků.

Řecké občany obzvláště naježil Schäubleho návrh, aby si Atény na nějaký čas od eura odpočinuly. Toto řešení, které v dnešní dohodě není, ale mnozí vnímali jako lstivou obdobu vyhazovu z měnové unie. „Řecko v Osvětimi, Schäuble usiluje v Evropě o další holokaust,“ hlásal titulek v deníku Dimokratia. Levicový list Efimerida ton Syndakton zase uvedl, že Řecko má být potopeno, na rozkaz Schäubleho.

Místo obrněnců síla ekonomiky

„Němci se vrací, sice bez mocných obrněnců, ale se silou svého hospodářství. Chtějí svou politiku uplatnit na vlády údajně sjednocené Evropy. Mstivý Schäuble odhalil své plány s Řeckem v podobě pětiletého odchodu z eurozóny,“ dodává Efimerida ton Syndakton. Pokud ale Řecko podmínky dohody splní, podaří se mu euro zachovat.

Tsipras dnes v Bruselu ujišťoval, že nový záchranný plán, v pořadí již třetí, zastaví pád země do recese. Dohoda podle něj také uchrání banky od krachu, který by bez ujednání a finanční pomoci z eurozóny nastal.

Ačkoli Řecko může zabránit své finanční zkáze, Řekové budou muset vydržet další bolestivou léčbu. Omezení kapitálových toků, které nyní omezuje denní výběry z bankomatů na maximálně 60 eur, pravděpodobně ještě nějaký čas zůstane v platnosti. Stejně tak i protesty proti dohodě, z nichž první se v centru Atén čeká už dnes. Podle médií se na ně chystá i tvrdé jádro Tsiprasovy Syrizy, které s podmínkami dohodnutými v Bruselu nesouhlasí.

Podmínky stanovené eurozónou
Předběžné podmínky:
- Řecká vláda musí v zájmu obnovení důvěry přijmout za své dohodnuté reformy.
- Řecko musí před dohodou o novém programu z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) podat Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) žádost o pokračování podpůrného programu s platností od března 2016.
Řecko přijme následující opatření:
do 15. července:
- reformu systému DPH a rozšíření daňové základny v zájmu zvýšení daňových příjmů;
- první kroky ke zlepšení dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému;
- zajištění plné právní nezávislosti statistického úřadu ELSTAT;
- zřízení rozpočtové rady a zavedení poloautomatických výdajových škrtů v případě odchýlení se od cílů stanovených pro primární rozpočtové přebytky;
do 22. července:
- reformu soudních postupů v civilních řízeních;
- zavedení rámce EU pro ozdravné postupy a řešení krizí úvěrových institucí;
Po schválení prvních čtyř zmíněných kroků a potvrzení těchto závazků řeckým parlamentem bude možné věřitelské instituce pověřit vyjednáváním o předběžné dohodě. K jejímu úspěšnému dovršení ale musí být řecké návrhy reformních kroků výrazně posíleny, což je nutné kvůli zhoršení ekonomické a rozpočtové situace země za poslední rok.
Řecko bude zejména muset:
- provést ambiciózní penzijní reformu a zavést do října 2015 doložku nulového deficitu důchodového systému či jiné obdobné opatření;
- přijmout ambicióznější reformy trhů zboží, včetně změn regulace prodejní doby, vlastnictví lékáren, mlékáren a pekáren; otevřít ekonomicky důležité uzavřené profese, například trajektovou přepravu;
- v energetickém sektoru pokročit v privatizaci provozovatele elektroenergetické přenosové soustavy (ADMIE);
- na trzích práce provést hlubokou modernizaci pravidel pro kolektivní vyjednávání, stávky a kolektivní propouštění;
- učinit nezbytné kroky k posílení finančního sektoru, včetně řešení nesplácených bankovních úvěrů a posílení správy bank a fondu pro jejich rekapitalizaci HFSF, zejména s ohledem na vyloučení možnosti politického vměšování do personálního obsazení.
Další doporučené kroky:
- připravit výrazné rozšíření privatizace;
- cenná řecká aktiva budou převedena do nezávislého fondu, který je zpeněží prostřednictvím privatizace či jinak, a příjmy budou jedním ze zdrojů pro splácení nových úvěrů z ESM. Příjmy fondu dosáhnou během trvání úvěrového programu 50 miliard eur; z toho 25 miliard eur se použije k rekapitalizaci bank, polovina ze zbytku půjde na snížení podílu řeckého dluhu vůči HDP a druhá polovina na investice. Fond budou řídit řecké úřady pod dohledem příslušných evropských institucí.
- modernizovat a posílit řeckou státní správu, včetně její depolitizace. První návrhy by měly Atény dodat do 20. července. Řecká vláda se zavazuje dál snížit náklady státní správy.
- plně normalizovat spolupráci s věřitelskými institucemi. Vláda s nimi musí s dostatečným předstihem konzultovat a nechat si od nich schvalovat všechny návrhy zákonů v relevantních oblastech.
- řecká vláda prověří nové zákony s ohledem na to, zda neodporují dohodě s eurozónou z 20. února a nejsou zneplatněním přijatých závazků.