Quebečtí separatisté nejsou dostatečně silní na odtržení

Pauline Maroisová

Pauline Maroisová Zdroj: profimedia.cz

Quebecká strana (PQ), hlásající odtržení převážně frankofonní provincie od zbytku Kanady, poslala do opozice liberály, kteří vládli od roku 2003. Volební vítězství separatistů ale zastínila střelba na oslavě partaje. Během projevu předsedkyně uskupení a budoucí premiérky Pauline Maroisové útočník zabil jednoho člověka a dalšího zranil.

Motiv podezřelého zůstává neznámý, není ani jasné, zda chtěl zasáhnout Maroisovou. Šéfka PQ každopádně v okamžiku incidentu mluvila o touze po nezávislosti provincie. Podle některých zdrojů muž křičel: „Angličané se probouzejí!“

Vzhledem k tomu, že si separatisté v parlamentu nezajistili dostatek křesel a budou muset vytvořit menšinovou vládu, je ale uspořádání dalšího referenda o osamostatnění nepravděpodobné.

Pokusy v letech 1980 a 1995 skončily neúspěchem a z průzkumů vyplývá, že nyní by to dopadlo stejně. Odtržení podle nich podporuje jen necelá třetina obyvatel.

„Výsledky těchto voleb vypovídají o faktu, že budoucnost Quebecu leží v Kanadě,“ poznamenal lídr liberálů a dosluhující quebecký premiér Jean Charest, který ve svém obvodu propadl.

Od vlády první ženy v historii Quebecu se tedy dá očekávat spíše prosazování dílčích, kupříkladu jazykových požadavků. Šéfka PQ se kvůli nim chce urychleně sejít s předsedou kanadské vlády Stephenem Harperem, po kterém bude žádat také například kontrolu nad imigrační politikou.

Kapesní průvodce Kanadou

Maroisová však přislíbila spolupráci s ostatními stranami a uvedla, že se chce v první řadě soustředit na ekonomické problémy regionu, hlavně jeho dluh, nejvyšší ze všech provincií. Plánuje mimo jiné zvednout daně lidem s vysokými příjmy.