Rada Evropy: Polsko zabředlo do ústavní krize, vláda práva je ohrožena

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: CTK

V Polsku jsou kvůli krokům tamního konzervativního kabinetu v ohrožení vláda práva a demokracie. K tomuto závěru podle polského deníku Gazeta Wyborcza dospěl poradní orgán Rady Evropy ve své zprávě, která se týká sporné novely zákona o ústavním soudu. Polský parlament novelu schválil na přelomu roku.

Členové takzvané Benátské komise, jež působí od roku 1990 jako poradní orgán Rady Evropy, navštívili Polsko v únoru. Úkolem komise je obecně podpora evropských standardů při přijímání ústavy a při ústavních změnách a do Polska ji pozval ministr zahraničí, který chtěl znát její názor na ústavní novelu.

Ze zatím oficiálně nezveřejněné závěrečné zprávy komise citoval o víkendu deník Gazeta Wyborcza. Pracovní verze závěrů podle něj hovoří o tom, že Polsko „zabředlo do ústavní krize“ a varuje, že „pokud ústavní soud nebude schopen řádně konat svou práci, není v ohrožení jen vláda práva, ale i demokracie a lidská práva“.

Vláda premiérky Beaty Szydlové tvrdí, že hluboké institucionální změny jsou nezbytné, aby odstranily překážky chystaným reformám

Vládní mluvčí Rafal Bochenek potvrdil, že kabinet návrh závěrečné zprávy dostal, ale upozornil, že komise k finálnímu znění svých doporučení ještě nedospěla. Konečnou verzi zprávy bude Rada Evropy schvalovat na svém zasedání 11. a 12. března.

Novela zákona o ústavním soudu podle opozice spolu se spory o jeho složení částečně paralyzuje činnost této soudní instituce. Vláda premiérky Beaty Szydlové naopak tvrdí, že hluboké institucionální změny jsou nezbytné, aby odstranily překážky chystaným reformám a aby noví konzervativní vládci země mohli splnit sliby voličům, kteří je podpořili.

Názory renomované Benátské komise nejsou právně závazné, jde však o mimořádně respektovanou součást evropského práva, a polská vláda předem slíbila, že bude na její názor brát zřetel.

Maciej Szymanowski: Nová vláda v Polsku demokracii neohrozí