Radikálové z Boko Haram zabili v Nigérii nejméně patnáct lidí

Nigérie, po útoku Boko Haram

Nigérie, po útoku Boko Haram Zdroj: ctk

Nejméně 15 lidí zahynulo při útoku islamistických extrémistů z hnutí Boko Haram na město Maiduguri na severovýchodě Nigérie, prvním po mnoha měsících. Oznámila to agentura AP s odvoláním na očité svědky. Vojáci podle vládních médií "zachytili a zničili" desítku sebevražedných útočníků.

Podle očitých svědků se dvě sebevražedné atentátnice vyhodily do povětří, když se vojáci pokoušeli odrazit útok povstalců, kteří spustili palbu ze tří kamionů a házeli granáty, aby podpálili domy ve vsi u kasáren. Když lidé prchali a vojáci se zapojili do přestřelky, jedna z žen, která předstírala, že je obětí Boko Haram, se odpálila uprostřed jedné rodiny. Druhá atentátnice pak vskočila do přestřelky ataké se vyhodila do povětří. Mezi mrtvými se ocitl starosta vsi Duwari tvořící předměstí Maiduguri, jakož i deset jeho dětí.

Poblíž se nachází velká vojenská základna, kterou povstalci v minulosti několikrát napadli. V lednu 2014 rebelové osvobodili stovky zajatců ze základny, kde vojáci podle ochránců lidských práv prý už zabili tisíce zajatců. Nyní armáda odpověděla na útok povstalců i palbou z děl, čímž je donutila k ústupu. Všichni obyvatelé z okolí prchli do jiných částí města.

"Fungují" od 2002

Skupina Boko Haram vznikla v roce 2002. Na severovýchodě Nigérie vyhlásila vlastní chalífát, většinu tohoto území ale v poslední době ztratila v bojích s armádami Nigérie a sousedních zemí. Řádění islamistických vzbouřenců si v Nigérii od roku 2009 vyžádalo na 20 tisíc obětí, více než dva miliony lidí před nimi bylo nuceno opustit svůj domov.

Oslabení milic Boko Haram si stanovil za prioritu nový nigerijský prezident Muhammad Buhari, který nastoupil do úřadu letos v květnu. Při předchozím, pátečním útoku Boko Haram ve stejné části země, zahynulo nejméně 14 lidí. Oba útoky následovaly jen několik dní poté, co prezident Buhari prohlásil, že válka proti islamistům je už prakticky vyhraná.

Nicméně nynější útok podle dostupných zpráv podnikly jen desítky povstalců, zatímco na předchozích napadení základny se podílely stovky ozbrojenců, a to i s tanky ukořistěnými armádě. Vláda tvrdí, že zničila většinu útočišť teroristů, a ti se nyní snaží napadat jen nechráněné „měkké“ cíle, a to podnikáním sebevražedných atentátů. Maiduguri jako správní středisko nigerijského státu Borno je považováno za kolébku Boko Haram.