Rajoy se pokusí sestavit vládu. Blíž k většině má ale španělská levice

Španělský premiér Marian Rajoy u voleb

Španělský premiér Marian Rajoy u voleb Zdroj: ctk/AP

Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy oznámil, že se po nedělním vítězství jeho strany v parlamentních volbách pokusí sestavit novou vládu. Ztratil dosavadní parlamentní většinu, ale věří, že lze i tak vytvořit stabilní vládu. Šéf opozičních socialistů, kteří skončili na druhém místě a s ostatními levicovými formacemi by měli naději na zisk většiny, uznal, že jako první by se o sestavení nového kabinetu měl pokusit Rajoy. Komentáře označují povolební situaci za velmi složitou.

„Pokusím se sestavit vládu, a to stabilní vládu,“ prohlásil Rajoy před stovkami přívrženců, kteří se sešli v centru Madridu u sídla jeho Lidové strany (PP). Ta podle konečných výsledků získala 28,7 procenta hlasů a 123 poslaneckých křesel, tedy mnohem méně než 176 křesel, které jsou potřebné k parlamentní většině. Premiér připustil, že nadcházející dny nebudou jednoduché a že bude nutné vytvářet spojenectví, uzavírat dohody.

Šéf liberální strany Ciudadanos, která je potenciálním vládním partnerem PP, řekl, že jeho strana bude hrát klíčovou roli při vytváření nové vlády. „Budeme rozhodující silou při tvorbě většinového kabinetu, který bude s to změnit tuto zemi,“ řekl podle agentury Reuters Albert Rivera, jehož strana získala 40 křesel (14 procent hlasů). Před volbami přitom prohlásil, že se nehodlá podílet na vládě se žádnou ze zavedených stran.

Socialisté mohou sestavit většinu

„Pokusit se sestavit novou vládu musí politická formace, která obdržela nejvíce hlasů,“ připustil šéf socialistů (PSOE) Pedro Sánchez. Jeho strana získala ve 350členné dolní parlamentní komoře 90 křesel (22 procent hlasů). Socialisté spolu s protestním hnutím Podemos, které získalo 69 křesel (20,6 procenta hlasů), by přitom podle průběžných výsledků spolu s postkomunistickou Sjednocenou levicí a dalšími regionálními uskupeními mohli dát parlamentní většinu dohromady.

Sánchez poblahopřál Lidové straně k vítězství a zdůraznil, že socialisté jsou připraveni k dialogu, vyjednávání a dohodám.

Období nejistoty

Sestavit vládu je pro Rajoya „nesplnitelná mise,“ soudí francouzský deník Le Monde. Nepochybuje o tom, že socialisti vytvoření pravicové vlády nijak nepodpoří a hned začnou tajně vyjednávat s ostatními levicovými silami a možném vlastním kabinetu. Jednání podle listu potrvají týdny, možná měsíce.

Došlo k obávanému rozdrobení politické scény, napsal k oslabení obou hlavních stran a příchodu dvou rozdílných nových politických formací španělský deník El País. Španělé podle něj chtěli obnovit politickou scénu, ale nešli tak daleko, aby ji změnili radikálně. Očekávají od stran jednání a kompromisy, což bude velmi těžké dosáhnout.

Pro pátý nejlidnatější stát Evropské unie začíná podle agentury AFP období nejistoty. Jasněji by mohlo začít být 13. ledna, kdy v novém roce poprvé zasedne parlament. Jisté je zatím jen to, že poprvé v moderní historii Španělska nemůže vzniknout jednobarevná většinová vláda.

Simon Tilford: Šest ran pro Španělsko