Rána pro turismus? Řecko chce zdvojnásobit daň pro hotely

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: TimmyGUNZ via Flickr

Řecko navrhlo zvýšit daň z přidané hodnoty pro hotely na dvojnásobek. Snaží se tak vyhovět mezinárodním věřitelům a dokončit poslední revizi mezinárodního záchranného programu, z nějž by chtělo vystoupit do konce roku. Spory kolem poslední revize programu přitom vyvolávají pochybnosti, zda bude Řecko schopno tento plán dodržet. Jednání s takzvanou trojkou věřitelů by mohlo trvat ještě další dva měsíce, prohlásil místopředseda řecké vlády Evangelos Venizelos.

Atény nesouhlasí s názorem věřitelů, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), že Řecku hrozí příští rok deficitní rozpočet, pokud neprovede dodatečné škrty. Pro splnění poslední revize byl jako konečný termín stanoven 8. prosinec. Rozhovory minulý týden skončily bez výsledku.

Představitelé řeckého ministerstva financí a práce podle agentury Reuters uvedli, že Atény o víkendu učinily ústupky v dani z přidané hodnoty a navrhly, že se budou opět zabývat důchodovou reformou. A to právě proto, aby přesvědčily věřitele, že splní cíl hospodařit příští rok s téměř vyrovnaným rozpočtem.

Dvojnásobná daň

Daň z přidané hodnoty pro hotely by se údajně mohla zvýšit z 6,5 na 13 procent. Kromě toho prý vláda navrhla zmrazit v letech 2016 a 2017 minimální důchody. Je také ochotna jednat o postupném zvyšování požadované úrovně plateb sociálního zabezpečení pro některé obyvatele, což je třeba k přiznání důchodu.

Cestovní ruch se na výkonu řecké ekonomiky podílí zhruba pětinou. Někteří činitelé zastupující cestovní ruch ale tvrdí, že plánované zvýšení daně bude „ekonomickou sebevraždou“.

Riziko předčasných voleb

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Řecký premiér Antonis Samaras vsadil na opuštění nepopulárního programu svou politickou budoucnost. Pokud se mu nepodaří získat podporu opozice pro únorovou prezidentskou volbu, bude nucen vypsat předčasné volby.

Venizelos již minulý týden upozornil, že Řecko by mohlo z „technických důvodů“ opustit záchranný program až o několik týdnů později. Dnes podle agentury AP prohlásil, že rozhovory s věřiteli o budoucnosti tohoto programu by mohly trvat další dva měsíce.