Rána protiruským sankcím: Soud EU anuloval omezení pro jednoho z oligarchů

Sídlo Soudního dvoru Evropské unie v Lucemburku

Sídlo Soudního dvoru Evropské unie v Lucemburku Zdroj: ctk/ap

Sankce Evropské unie proti lidem údajně zodpovědným za situaci na východní Ukrajině utržily v pondělí povážlivou právní trhlinu. Soudní dvůr totiž rozhodl o zrušení sankcí proti ukrajinskému oligarchovi Andreji Portnovovi, kterému EU loni zakázala cestování do Evropské unie a zmrazila jeho aktiva.

Soudci tvrdě kritizovali, že se vlády členských zemí EU při tvorbě sankčního seznamu opíraly výhradně o obvinění ukrajinského státního zastupitelství, píše evropské Politico. To podle soudu neobsahuje žádné konkrétnější údaje o tom, čím se měl Portnov provinit. Soud navíc došel k závěru, že ukrajinské úřady podrobily oligarchu pouze předběžnému vyšetřování.

Pro dřívějšího poradce bývalého prezidenta Viktora Janukovyče je rozhodnutí pouze symbolické, protože ho Rada ze sankčního seznamu vyškrtla už v březnu. Jenže odůvodnění sankcí u evropského soudu napadají i další lidé na seznamu a Portnovovův případ pro ně bude precedentem.

Sankce proti expremiérovi

Nejvýznamnějším z nich je bývalý premiér Mykola Azarov, kterého svrhla loňská revoluce na Majdanu. Na seznamu je i jeho ministr pro daně Oleksandr Klymenko. Ten obvinil vlády Evropské unie, že „se propůjčili politickým čistkám současné ukrajinské administrativy.“

Rozhodnutí soudu může znamenat vážné ohrožení pro sankční systém Evropské unie, protože právě cílené sankce jsou jeho hlavním nástrojem v reakci na ruské vměšování do situace na východní Ukrajině.

A EU nemá před svým vlastním soudem problémy jen kvůli postupu vůči dění na Ukrajině. Soudci už dříve anulovali sankce proti palestinskému hnutí Hamas a srílanským Tamilským Tygrům. Obě organizace jsou přitom na seznamu skupin, které Evropská unie považuje za teroristické.