Ranní check: Bankman-Fried bude vypovídat před Kongresem. Cena ropy stoupá

Sam Bankman-Fried bude vypovídat před americkým Kongresem.

Sam Bankman-Fried bude vypovídat před americkým Kongresem. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 339. den roku, svátek má Jitka a v tento den v roce 1933 skončila ve Spojených státech prohibice.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Bankman-Fried bude vypovídat před Kongresem 

Poté co zakladatel padlé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried zanalyzuje příčiny pádu, je připraven vypovídat před americkým Kongresem. Zakladatel to uvedl na Twitteru v odpovědi demokratické kongresmance Maxine Watersové, jeř v Kongresu vede komisi, která se bude pádem FTX zabývat 13. prosince. Bankman-Fried si ovšem není jistý, zda stihne do té doby nastudovat a pochopit pád své firmy. Zakladatel už od pádu kryptoburzy FTX odmítá, že by někoho vědomě podvedl, nicméně přiznává, že ve vedení udělal mnoho chyb. Uvedl také, že si není vědom toho, že by byl vyšetřován. 

✅Po zavedení cenového stropu cena ropy stoupá 

Cenový strop pro ruskou ropu, na kterém se shodly státy skupiny G7, vešel v pondělí v platnost a v reakci na to stoupla cena ropy za barel na 87 dolarů. Cenový strop na komoditu z Ruska byl přitom stanoven na 60 dolarů za barel. Skupina Opec+, jejímž členem je také Rusko, se v neděli shodla, že platí její předchozí rozhodnutí omezit těžbu, a to zejména kvůli zpomalení ekonomického růstu a vyšším úrokovým sazbám. Růst cen ropy je ovšem podporován pozitivními výsledky amerického pracovního trhu a uvolněním některých covidových restrikcí v Číně. 

✅Macron: S Bidenem vyřešíme spory kolem dotací 

Spojené státy se v posledních týdnech dostaly na hranu obchodního konfliktu s evropskými zeměmi kvůli zvýhodnění amerického zboží, zejména elektromobilů, v rámci 369miliardového Inflation and Reduction Act čili Zákona na snížení inflace. Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě USA usiluje o změnu amerického přístupu. „Mohu vám říct, že jsme se s prezidentem Bidenem rozhodli tyto spory napravit. Jsou řešitelné,“ uvedl Macron v rozhovoru pro televizi CBS. Odmítl nicméně popsat, jaké konkrétní změny by mohly nastat. Biden minulý týden připustil, že by mohlo dojít k některým změnám IRA ve prospěch evropských zemí. 

✅Čínská města uvolňují proticovidová opatření 

Nejméně deset velkých čínských měst zmírňuje covidové restrikce. Důvodem jsou zřejmě protesty, které se v minulých týdnech rozšířily do celé země. Demonstranti si stěžovali na politiku nulového covidu, který Čína uplatňuje poslední dva roky. Města ruší povinnost negativního testu pro využívání hromadné dopravy nebo vstupu do parku. Otevírají se také obchody a restaurace pro vyzvednutí objednávky. Některá omezení ale přetrvávají. 

Stane se dnes:

  • V platnost vstupuje embargo Evropské unie na ropu dováženou z Ruska v tankerech.
  • Bezpečnostní poradci amerického prezidenta Jake Sullivan a Juan Gonzalez se setkají s budoucí brazilskou hlavou státu Luizem Ináciem Lulou da Silva.
  • Klimatičtí aktivisté z iniciativy Letzte Generation (Poslední generace) chystají v Německu po týdenní pauze další protestní akce, a to s vyšší intenzitou. Očekávají se blokády v Berlíně a Mnichově. Další demonstrace chystá skupina Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), která ohlásila protest před ministerstvem životního prostředí.
  • Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) oznámí listopadovou statistiku prodeje nových aut v Německu.