Ransdorfa zadržela švýcarská policie, měl se pokusit o miliardový podvod

Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ctk

Švýcarská policie zadržela českého europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa. Spolu s Ransdorfem byli zadrženi tři Slováci, v případu jde o pokus o finanční podvod. Podle mluvčího slovenského ministerstva vnitra Ivana Netíka chtěla čtveřice vybrat z banky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun) s falešnými doklady. Následně byl Ransdorf propuštěn na svobodu.

„Policie zadržela čtyři muže, mezi nimi i toho, kterého jste jmenovali. Byli u nás na policii vyslechnuti a předáni státnímu zastupitelství v Curychu. Víc informací k případu nemůžu sdělit,“ řekl mluvčí curyšské policie Marco Cortesi. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že ho švýcarská strana informovala o zadržení Ransdorfa a dalších tří osob při páchání finančního trestného činu.

Tři slovenští občané byli zadrženi společně s českým europoslancem Ransdorfem poté, co se pokusili vybrat 350 milionů eur ve švýcarské bance s falešnými průkazy totožnosti,“ řekl mluvčí Netík agentuře Reuters. Server dennikn.sk uvedl, že se čtveřice pokoušela vybrat peníze z účtu na jméno Ransdorf.

Slováci jsou prý bílí koně. Server napsal, že jména dvou z nich podle obchodního rejstříku figurují v jedné investiční firmě spolu s právníkem Peterem Kubíkem. Stejně se podle serveru jmenuje známý bratislavský právník, který vlastní pohledávku vůči městu Martin a figuroval v několika konkurzních řízeních.

Podle slovenského serveru do švýcarské banky vešla trojice Slováků spolu s Ransdorfem. Banka ale odmítla stamilionovou transakci provést, když na jednom z předložených dokumentů neodpovídalo datum narození. Muži se pak prý začali chovat agresivně a zasáhla policie. Až posléze se začal vyšetřovat původ peněz.

Ransdorfovo propuštění potvrdil šéf komunistů Vojtěch Filip. Předpokládá, že se Ransdorf vrátí do Česka. Řekl, že s Ransdorfem po propuštění zatím nemluvil. Už odpoledne Filip řekl, že Ransdorf bude podle informací, které získal prostřednictvím českého zastupitelského úřadu ve Švýcarsku, vyšetřován na svobodě. Podrobnosti o případu zatím neměl.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes novinářům řekl, že v případu jde s největší pravděpodobností o pokus o finanční podvod. Mluvčí českého policejního prezidia Jana Macalíková sdělila, že policie se švýcarskou stranou spolupracuje kvůli pokusu o podvod, na kterém se údajně podílel český občan. Bližší informace k případu neměla.

Podle Protokolu o výsadách a imunitách Evropské unie jsou europoslanci chráněni imunitou při zasedání Evropského parlamentu, na území vlastního státu a na území všech ostatních členských států unie nemohou být zadrženi ani soudně stíháni. Jsou rovněž chráněni imunitou při cestě na zasedání Evropského parlamentu a při návratu z něj. V případě přistižení při činu se imunity nelze dovolávat, Evropský parlament má právo svého člena imunity zbavit.

Imunita europoslanců platí pouze pro politické aktivity spojené s jejich mandátem, sdělil mluvčí Evropského parlamentu Jaume Duch-Guillot. „V tomto konkrétním případě, pokud by to byl ´zjevný trestný čin´, je obtížné si představit, že by mohl být chráněn imunitou,“ dodal. Zdůraznil ale, že je to věc švýcarského žalobce.

Problémy se zákonem měl Ransdorf i dříve

Kromě politiky se Ransdorfovo jméno v médiích objevovalo kvůli milionovým dluhům, které mu vznikly z půjčky na stavbu vily. Byla na něj uvalena exekuce a hrozila mu dražba jak vily, tak i bytu.

V roce 2013 prý závazky po deseti letech splatil. V roce 2013 měl Ransdorf incident s nizozemským televizním reportérem, kterého slovně i fyzicky napadl poté, co jej novinář obvinil z údajně klamavého vykazování přítomnosti v Evropském parlamentu. Podle médií Ransdorf figuruje jako svědek a poškozený v rozsáhlé kauze obchodníků s padělky děl světoznámých malířů. Poškozených v případu je více než desítka z ČR i ze zahraničí.

Dvaašedesátiletý filozof, bývalý poslanec českého parlamentu Ransdorf měl v minulosti problémy se zákonem zejména kvůli dopravním nehodám. V červnu 2007 srazil autem ženu na přechodu v Praze. Jeho trestní stíhání skončilo v listopadu 2010 podmíněným zastavením poté, co se politik s ženou finančně vyrovnal.

O rok později v české metropoli porazil autem dívku, která byla se zraněními převezena do nemocnice. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin, na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Komunista a poslanec Ransdorf zasedá v EP od roku 2004
Vizitka europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa (62), jehož podle týdeníku Respekt zadržela švýcarská policie spolu s dalšími lidmi v curyšské bance, odkud se skupina údajně snažila na falešné doklady vybrat větší obnos peněz:
Narodil se 15. února 1953 v Rakovníku.

Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (1977), poté přednášel dějiny filozofie. V letech 1984 až 1990 byl zaměstnancem Prognostického ústavu Československé akademie věd (ČSAV).

Členem komunistické strany je Ransdorf od roku 1972 (od roku 1990 KSČM); v letech 1993 až 2004 zastával funkci místopředsedy. V květnu 2004 neúspěšně kandidoval na předsedu strany.

Do politiky vstoupil jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR, v němž působil od června 1990 do konce roku 1992. V dolní komoře českého parlamentu pak zasedal v letech 1996 až 2004, kdy získal mandát v Evropském parlamentu (EP).

Křeslo v EP Ransdorf naposledy obhájil v loňských volbách, je členem Skupiny konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL) a místopředsedou výboru pro průmyslu, výzkum a energii.

Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody.

Podle médií Ransdorf figuruje jako svědek (poškozený) v rozsáhlé kauze obchodníků s padělky děl světoznámých malířů. Poškozených v případu je více než desítka z ČR i ze zahraničí.

Je autorem několika publikací, například Nové čtení Marxe (1996).

Je ženatý, s manželkou Vlastou má dceru Anetu.

Miloslav Ransdorf: Česká zahraniční politika nemá žádnou koncepci

Velká česká eurovýměna