Rasmussen k Putinovu plánu: Počítají se především konkrétní kroky

Rasmussen

Rasmussen Zdroj: ctk

Severoatlantická aliance vítá všechny návrhy na mírové urovnání krize na Ukrajině, počítají se však především konkrétní kroky. V souvislosti s posledním plánem ruského prezidenta Vladimira Putina to řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Rusko podle něj na Ukrajinu "útočí".

Ve velšském Newportu se scházejí lídři aliančních zemí na významném summitu, na němž bude Ukrajina patřit mezi klíčová témata. „Čelíme výrazně změněnému bezpečnostnímu prostředí. Na východě Rusko útočí na Ukrajinu,“ prohlásil Rasmussen, když před novináři vypočítával hrozby v bezprostředním okolí aliančních zemí.

Prezidenti a premiéři členských zemí NATO setkají v rámci jednání Komise NATO-Ukrajina s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Ruský prezident předložil ve středu sedmibodový plán na příměří. Mezi jeho součástmi nechybí ukončení útoků z obou stran, mezinárodní kontrola klidu zbraní, výměna zajatců či otevření humanitárních koridorů.

„Co se počítá, je to, co se skutečně odehrává na místě. Stále jsme bohužel svědky ruského zapojení do destabilizace na východě Ukrajiny,“ prohlásil Rasmussen. NATO proto i nadále žádá Rusko, aby stáhlo své vojáky od ukrajinských hranic, zastavilo přesuny bojovníků a zbraní přes společnou hranici, ukončilo podporu ozbrojených separatistů a zapojilo se do politického procesu. „To by byla skutečná snaha zajistit mírové řešení krize na Ukrajině,“ dodal generální tajemník aliance.

Irák a Sýrie

Rusko dál popírá obvinění Kyjeva a západních zemí, že se v posledních dnech do operací na východě Ukrajiny přímo zapojují ruští vojáci a technika.Očekává se, že NATO dnes na summitu posílí svou spolupráci s Ukrajinou, například při pomoci v reformách bezpečnostního sektoru. Kyjev také signalizuje obnovený zájem o členství v alianci, kam má od bukurešťského summitu NATO v roce 2008 otevřené dveře.

Rasmussen zdůraznil i další hrozby, o nichž bude summit v Newportu jednat, především sílící pozici Islámského státu na území Iráku a Sýrie. Podotkl, že kdyby irácká vláda požádala alianci o pomoc například s výcvikem, spojenci by se podobnou žádostí vážně zabývali.