„Řecká nákaza“ se na zahraničních trzích zatím příliš nešíří

Řecko,

Řecko, Zdroj: ctk

Trhy zatím zvládají dobře nejistotu kolem budoucnosti Řecka v eurozóně a zatím jsou pouze malé signály šíření nákazy, která by ohrozila širší finanční stabilitu Evropské Unie. Uvedl to Evropský bankovní úřad (EBA). Členové eurozóny zatím dali Řecku čas do konce týdne, aby přišlo s návrhem radikálních reforem výměnou za půjčky, které zabrání odchodu země z eurozóny.

Současný tlak na akcie bank, který je vidět na trhu, je spíše omezený, řekl agentuře Reuters mluvčí EBA. Důležité je však podle něj pečlivé sledování situace a bdělost. „Těžištěm naší současné práce je zajistit, abychom měli plnou koordinaci činností mezi všemi úřady, abychom sdíleli informace,“ dodal mluvčí.

Obavy z nepřímého šíření "řecké nákazy"

EBA má na starosti koordinaci dohledu nad bankami v EU. Podle úřadu přímá nákaza z řecké krize je minimální, objevují se pouze drobné signály nepřímého šíření nákazy, jako vysoké výběry investorů z fondů.

Za potenciálně zranitelnou zemi je považováno Bulharsko, kde více než pětina bankovního majetku je v řeckém vlastnictví a centrální banka zde posílila kontrolu místních věřitelů.

EU má svou směrnici, Česko ji zatím nepřijalo

Výhled možného odchodu Řecka z eurozóny, tzv. Grexitu, zvýšil obavy, že mnoho států EU se nepoučilo z bankrotu americké banky Lehman před sedmi lety, protože včas neuvedly v platnost nástroje potřebné k tomu, aby případný krach banky nezpůsobil destabilizaci trhů.

EU schválila v roce 2014 směrnici o ozdravných postupech a řešení krize bank (BRRD), která poskytuje národním orgánům dohledu nástroje pro rychlé vypořádání se zkrachovalými bankami, zejména na přeshraničním základě, 13 z 28 členských zemí ji však ještě nepřevzalo do národního práva. To znamená, že některé z pravomocí nemusí být v dané zemi možné využít. Mezi zeměmi, které směrnici nepřijaly, je i Česká republika. Řecko ji zatím zavedlo pouze částečně, má však národní úřad pro řešení problémů bank.

Přestože téměř polovina států EU tuto směrnici plně nezačlenila do svého domácího právního systému, EBA dodává, že BRRD je nyní manuálem pro koordinací akcí v případě krachů bank, napsala agentura Reuters.