Řecká privatizace vázne. Výsledek je slabý

Řecko, ostrov, moře

Řecko, ostrov, moře Zdroj: profimedia.cz

Atény dráždí mezinárodní věřitele pomalým tempem rozprodeje státního majetku. Přestože se jeho cíle oproti původním plánům podstatně snížily, není jisté, zda se je podaří splnit. Jen do konce letošního roku by příjmy z privatizace měly dosáhnout zhruba 2,6 miliardy eur. Naposledy pochyby o reálnosti plánu zvýšil další odklad konce tendru na prodej plynového distributora DEPA.

Původně se v zemi počítalo se ziskem z prodeje majetku ve výši padesáti miliard eur do roku 2019. Pak se strop snižoval, nyní je v plánu dosáhnout jedenácti miliard do konce roku 2016. Počátkem května se Řekům sice podařilo uzavřít dohodu o prodeji třetinového podílu v sázkovém monopolu OPAP česko-řecké skupině Emma Delta za 652 milionů eur, jenže to je zatím ojedinělý krok. Dalším drobným úspěchem je prodej několika nemovitostí, které byly dosud v rukách diplomacie.

Kritiku za průtahy sklízí především řecká privatizační agentura, které analytici vytýkají nedostatek organizačních schopností a připomínají časté změny ve vedení. Další odborníci však poukazují na to, že země má jen málo majetku, o který by byl skutečný zájem. Najít za současných globálních ekonomických podmínek odpovídající kupce proto podle nich vůbec není jednoduché.

Důkazem toho je, že o OPAP byli nakonec jen dva zájemci a cena odpovídá spíše nižšímu předpokladu výtěžku. Proti privatizaci tak stojí nejen opozice, ale i veřejné mínění. Většina Řeků se podle průzkumu obává, že rodinné stříbro bude rozprodáno pod cenou.

V současnosti se tedy s napětím čeká, jak dopadne snaha o prodej společnosti DEPA, který je pro splnění letošního cíle klíčový. Původně měly být nabídky uzavřeny koncem dubna, pak byl termín odsunut na 10. května, nyní se hovoří o konci měsíce. „Další odklad už nebude,“ slíbila přitom zástupkyně privatizační agentury Maria Cinariduová. O firmu zatím projevily mimo jiné zájem ruský Gazprom a ázerbajdžánská společnost SOCAR.

Národní banka Řecka přebírá FBBank

Malý řecký finanční ústav FBBank se rozdělil na „dobrou“ a „špatnou“ část a jeho zdravé aktivity zbavené špatných úvěrů převezme tento týden řecká National Bank of Greece, jejíž vlastníci schválili plán rekapitalizace, který počítá s emisí nových akcií v hodnotě 9,75 miliardy eur (251 miliard korun). Po rekapitalizaci by banka mohla plně převzít finanční ústav Eurobank a vytvořit tak největší bankovní skupinu v zemi.