Řecké škrty provázel o třetinu vyšší počet sebevražd

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Počty sebevražd v Řecku se během dvou let po zavedení úsporných opatření nařízených věřiteli zvýšily o více než třetinu. Tento nárůst mezi lety 2011 a 2012 současně autor příslušné studie, profesor George Rachiotis, dává do souvislosti s raketově rostoucí nezaměstnaností.

„Po roce 2010, kdy začaly být zaváděny úspory, jsme si všimli výrazného nárůstu míry sebevražd v porovnání s lety 2003-2010,“ uvedl pro server International Business Times profesor George Rachiotis z univerzity v řecké Thesálii. „Nezaměstnanost se navíc porovnání s rokem 2009 zanedlouho skoro zdvojnásobila, spolu s tím rostl i počet smrtí vlastní rukou,“ dodal.

Míra sebevražd se během následujících dvou let zvýšila z 3,37 na 4,56 těchto úmrtí na sto tisíc obyvatel, uvádí studie, kterou na toto téma Rachiotis vypracoval.

Takový vzestup je podobný, jaký se odehrál v Rusku v období rozpadu Sovětského svazu a zavádění reforem formou „šokové terapie.“

Greek Birth and Death Rates Over Time | FindTheData

Řecké úspory měly i další negativní průvodní jevy. Do února 2020 přibylo dvacet tisíc bezdomovců, pětina obchodů v historickém centru Atén zkrachovala a zhruba desetina populace širší oblasti Atén navštěvovala denně vývařovny pro chudé. Nárůst sebevražednosti zaznamenal Rachiotis také u osob starších 65 let, ten však nebyl statisticky významný.

Graphical visualization of Greece Unemployment Rate