Řecké volby prověří sílu eurozóny

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Obava, že Řecko odejde z eurozóny, je zpět. Země stojí před klíčovými parlamentními volbami. V průzkumech vede levicová strana Syriza, známá odporem k podmínkám mezinárodní půjčky Aténám. Obavy investorů z takzvaného Grexitu mají negativní dopad na řecké dluhopisy, akcie i euro. Experti však vesměs míní, že nebezpečí návratu Atén k drachmě je nižší než v roce 2012.

To je vidět i na výnosech řeckých dluhopisů. V roce 2012 platila země za možnost půjčit si peníze úrok přes 30 procent ročně, nyní se drží lehce pod deseti procenty. Podle řady názorů by však Řekové přesto mohli spustit řetězovou reakci, protože parlamentní volby letos čekají také třeba Španělsko, kde získává na popularitě podobná partaj jako Syriza. „Faktem je, že ztráta jednoho člena rodiny by otevřela Pandořinu skřínku,“ řekl listu Kathimerini Carsten Brzeski ze společnosti ING-DiBa.

Šéf řeckého uskupení Syriza Alexis Tsipras mírní s výhledem na volební úspěch rétoriku. Podotýká, že chce, aby Řecko v eurozóně zůstalo. Zpočátku hrozil nesplácením dluhů, nyní je ochotný vyjednávat. Podle analytiků je pravděpodobný kompromis, Aténám by se třeba prodloužily termíny splátek.

Evropští politici věří, že i kdyby došlo ke krajní variantě, je eurozóna lépe připravena než před čtyřmi či dvěma lety. Podle magazínu Der Spiegel sdílí toto přesvědčení i německá kancléřka Angela Merkelová. Berlín však ujišťuje, že si odchod Atén nepřeje. Cílem je stabilizovat eurozónu se všemi členy včetně Řecka.

Německé banky mají v Řecku aktuálně nainvestováno 24 miliard eur. Celkem Řecko dostalo mezinárodní pomoc téměř čtvrt bilionu eur. Největšími věřiteli jsou MMF, ECB a evropský fond ESFS. Volby se budou konat 25. ledna. zahraničí str. 10

Konzervativci varují před Syrizou

Vládní Nová demokracie před volbami 25. ledna straší Řeky důsledky případného vítězství Koalice radikální levice. Podle premiéra Antonise Samarase chce opozice vyhnat zem z eurozóny. „To, co Syriza říká, že by dělala, kdyby vyhrála, by jistě vedlo k bankrotu,“ prohlásil.

Řekové však na varování zatím příliš nedají. Uskupení Alexise Tsiprase má v průzkumech nad konzervativci náskok až o čtyři procenta. I voliči, kteří ještě v roce 2012 Samarase podpořili, jsou k němu dnes skeptičtí. „Všechno je to jen propaganda,“ myslí si podle listu Kathimerini dvaatřicetiletá Frances Moschuová z Rhodosu. „Kolem šedesáti procent populace věří, že Grexit (řecký odchod z eurozóny) je jen blufování. V roce 2012 byl pocit strachu mnohem zřejmější,“ tvrdí politolog ze soluňské univerzity Nikos Marantzidis. Z průzkumu vyplývá, že tři čtvrtiny Řeků chtějí platit eurem za „každou cenu“. Jejich poměr v poslední době výrazně vzrostl.

Tsipras slibuje bonusy a dotace

Tsipras získává hlasy příslibem sociálního programu pro chudé, který má ve střednědobém výhledu stát jedenáct miliard eur. Zahrnuje vánoční bonusy k penzím, elektřinu pro 300 tisíc domácností, bezplatnou zdravotní péči pro nezaměstnané a dotované bydlení pro nízkopříjmové rodiny.

Levice rovněž slibuje výrazné zvýšení minimální mzdy na 750 eur. Její plány proto vzbuzují obavy podnikatelů. „Zvládli jsme krizi, protože zaměstnanci akceptovali snížení mzdy pod minimální úroveň a v létě pracovala celá rodina. Rezervace na rok 2015 vypadají dobře, ale děsím se toho, co se může stát, pokud se Syriza dostane k moci,“ řekl Financial Times Emmanuel Papazoglu, jenž provozuje hotel na Krétě.

Mnoho Řeků však na levicová lákadla slyší. Bez práce v zemi zůstává každý čtvrtý, příjmy obyvatelstva v posledních letech významně poklesly a mnozí lidé jsou tak odkázáni na pomoc charit.

Pavel Páral: Euro nebo demokracie