Řecko chce prý donutit věřitele k výměně dluhopisů zákonem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecká vláda chce nejpozději do pondělí předložit parlamentu ke schválení návrh zákona, který by mohl nerozhodnuté věřitele Řecka donutit k výměně státních dluhopisů. Píše to řecký list Ta Nea, který ale neuvádí zdroj svých informací. Řečtí představitelé uvedli, že se na nic takového bezprostředně nechystají. Řečtí představitelé dnes jednali se zástupci Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), který hájí zájmy bank. Na podmínkách výměny se zatím nedohli.

„Ministerstvo financí dnes nebo v pondělí předloží parlamentu nejnovější návrh, který donutí zapsané minoritní věřitele Řecka přijmout podmínky, na nichž se dohodli velcí věřitelé,“ píše deník Ta Nea, který patří k levicově zaměřeným tiskovinám. Zhruba totéž ve čtvrtek sdělily také zdroje agentury Reuters.

„Řeči o bezprostředním zavedení takové legislativy jsou absolutně nepodložené,“ řekl na dotaz agentury Reuters jeden z činitelů řecké vlády, který chtěl zůstat v anonymitě. Tři jiné zdroje agentuře ve čtvrtek řekly, že navrhovaná legislativa by v případě schválení učinila restrukturalizaci závaznou pro všechny investory, jakmile by se dohodlo konkrétní procento výměny.

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli nyní vstupují do rozhodující fáze. Řecká koaliční vláda má v parlamentu přesvědčivou většinu. Znamená to, že pokud návrh předloží, jeho schválení by nemělo nic bránit. Zájem o výměnu řeckých dluhopisů musí být značný, pokud má být tato forma pomoci účinná a pro Řecko znamenat nějaký přínos. Cílem Řecka je snížit celkové zadlužení a přesvědčit EU a MMF, aby Řecku dál poskytovaly finanční pomoc. Bez ní by Řecko patrně bylo nuceno vyhlásit státní bankrot.

Převážnou část řeckých dluhopisů drží řecké banky, větší objemy ale mají i některé významné banky z eurozóny, převážně ve Francii a Německu. Ředitel francouzské banky Société Générale Frédéric Oudéa v dnešním vydání listu Les Echos uvedl, že odpis poloviny řeckého dluhu bude s věřiteli dohodnut velmi brzy, nejspíše už v nadcházejících dnech.

Výměna řeckých státních dluhopisů je součástí dohody, která upravuje podmínky, za kterých může Řecko čerpat druhý záchranný úvěr. Ten bude v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun) a dohodnutý byl už loni na podzim. Dohoda také předpokládá, že soukromí věřitele Řecka dobrovolně odepíšou alespoň polovinu řeckého dluhu.

Pokud nebude výměna dluhopisů povinná, účast by mohla být nižší, než je zapotřebí. Řada hedgeových fondů by totiž mohla vydělal víc, kdyby Řecko zbankrotovalo, než kdyby se podařilo zemi zachránit. V případě vyhlášení platební neschopnosti Řecka by totiž hedgeové fondy požádaly o proplacení takzvaných úvěrových swapů CDS, které slouží jako pojistka pro případ, že by Řecko nezaplatilo dluhy.