Řecko ještě vyplatí mzdy a penze. Bez dohody s věřiteli možná naposledy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecká vláda bude schopna vyplatit v květnu důchody a mzdy státním zaměstnancům. Dohody s mezinárodními věřiteli však kvůli problémům s hotovostí potřebuje dosáhnout do konce tohoto měsíce. Řecko se snaží dohodnout s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na uvolnění poslední části z končícího mezinárodního záchranného programu. Země je bez přístupu na dluhopisové trhy a hrozí, že jí dojdou peníze.

Rozhovory Atén s věřiteli trvají několik měsíců, viditelný výsledek ale zatím nepřinesly. Krajně levicová vláda v Aténách odmítá překročit pomyslnou „červenou čáru“, za kterou považuje snížení mezd a penzí.

Vládní mluvčí Gavriil Sakellaridis uvedl, že Atény budou trvat na tom, aby v budoucí komplexní dohodě s věřiteli snížení mezd a důchodů nebylo. Dokument by naopak měl obsahovat plán na solidní hospodářský růst, požadavek mírného přebytku v primárním rozpočtu a restrukturalizaci dluhu.

„Řešení by mělo přijít v květnu, abychom mohli vyřešit naše problémy s likviditou,“ sdělil podle agentury Reuters Sakellaridis. Vyloučil přitom možnost zdanění bankovních vkladů, které by zajistilo další příjmy do státní kasy. Popřel také jakékoli plány na ústupek v podobě zvýšení věku pro odchod do důchodu.

Dosažení dohody na technické úrovni očekává řecká vláda do 19. května, sdělil také mluvčí. Rozhovory prý budou pokračovat na nadcházejícím summitu EU v Rize. Do konce května by se mohlo uskutečnit mimořádné zasedání ministrů eurozóny.

Atény čekají na konečné rozhodnutí eurozóny o uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ze záchranného programu. Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení programu, výplatu peněz ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Dohoda se rodí těžce

Evropská komise nyní uvedla, že rozhovory mezi Řeckem a jeho věřiteli se posouvají vpřed. Pokrok je ale prý pomalý a na dosažení dohody je třeba ještě dál pracovat. Eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici mezitím v Berlíně poznamenal, že Atény a jejich evropští partneři jsou nyní blíže obecné shodě nad reformami, které by měly být přijaty v řadě oblastí.

Zmínil v této souvislosti řecký systém daně z přidané hodnoty, nezávislou správu příjmů a kontrolu nad nesplácenými půjčkami. Řecká vláda prý postupuje konstruktivněji v otázce privatizací. „Jsou zde navíc, řekl bych, slibné signály, pokud jde o reformu trhu s plynem,“ doplnil eurokomisař.

K situaci Řecka se ve své měsíční zprávě vyjádřila také německá centrální banka. Vláda v Aténách by se podle ní měla držet dřívějších závazků a předložit návrhy reforem, které by pomohly zabránit tomu, aby Řecko sklouzlo do stavu platební neschopnosti. Situaci v Řecku označila Bundesbank za „znepokojivou“

Řecko minulý týden uhradilo MMF dlužnou splátku 750 milionů eur. Země kvůli tomu sáhla do rezerv na účtu u MMF. Další splátku by Atény měly provést k 5. červnu. Sakellaridis řekl, že Řecko hodlá splácet všechny své závazky. Investoři v pondělí prodávali řecké akcie a vládní dluhopisy v obavách, že Atény příští měsíc nezaplatí splátku Mezinárodnímu měnovému fondu.