Řecko schválilo privatizaci, navzdory rebelům ve vládě

Řecko, nezaměstnanost

Řecko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Soluňský přístav
Privatizovat se bude i dálnice Egnatia
Řecký přístav Pireus
3
Fotogalerie
Řecká vláda dnes parlamentem těsně protlačila privatizační zákon. Ten umožní prodej státního majetku, jehož hodnota ale bude nižší, než se dosud očekávalo. Hlasování také naplno odkrylo rozpory v řecké vládní koalici.

Do roku 2016 by Řecko mělo prodejem majetku získat 11,1 miliardy eur, původně se počítalo s částkou 19 miliard eur do roku 2015. Rozsáhlou privatizaci po zemi požadují mezinárodní věřitelé výměnou za své záchranné půjčky.

Zákon vládu mimo jiné zbaví povinnosti držet si určitý minimální vlastnický podíl ve skupině dříve plně státních podniků. Právě kolem tohoto bodu ale vznikly rozporu uvnitř vlády. Normu podpořilo 148 poslanců, 138 se postavilo proti jejímu schválení. Třístranný kabinet Antonise Samarase přitom v parlamentu má 176 zástupců.

Proti zákonu se postavilo všech 16 zákonodárců nejmenší vládní strany Demokratická levice, vzbouřili se někteří poslanci socialistického PASOKu. Rebelům se nelíbí, že vláda by měla ztratit kontrolu nad velkými podniky.

Řecko dosud prodejem státního majetku získalo jen 1,5 miliardy eur. V právě připravované druhé vlně privatizace podle dřívějších zpráv dojde na největší rafinerii Hellenic Petroleum, velké námořní přístavy a vodárny. Na prodej v příštích letech budou i podíly v elektrárenském gigantu DEI, ropné společnosti EPm, státní poště a ve velkých dopravních firmách. Uvažuje se i o prodeji některých letišť včetně toho největšího v Aténách, vybraných úseků dálnic či společnosti Larco, jednoho z největších producentů niklu na světě.

Například o státní podíl v přístavu Pireus již projevila zájem čínská rejdařská společnost Cosco, která od roku 2010. Od příchodu Cosca se provoz v přístavu ztrojnásobil a firma se chce dále rozšířit.