Řecko selhává v péči o přistěhovalce, tvrdí Amnesty International

Policista v centru Atén kontroluje doklady imigranta

Policista v centru Atén kontroluje doklady imigranta Zdroj: reuters

Hospodářskými problémy stižené Řecko, jež je hlavní vstupní branou do Evropy, nezvládá příliv imigrantů. Podle organizace Amnesty International úřady drží tisíce nelegálních uprchlíků, kteří do země pronikli z Turecka, v děsivých podmínkách.

Zpráva tvrdí, že Řecko systémově zcela selhává při poskytování základní péče zadrženým osobám. Týká se to i vysokého počtu dětí. „Nebude zveličováním říci, že EU čelí humanitární krizi nikoli za svou hranicí nebo na ní, ale uvnitř svých hranic,“ uvádí se v materiálu.

Řecko využívají jako tranzitní místo pro svoji cestu dál do unijních zemí Asiaté a lidé z afrických států. Jen loni bezpečnostní orgány při pokusu dostat se do země nezákonným způsobem zadržely zhruba sto tisíc lidí. Řecko však má s kontrolou teritoria dlouhodobé potíže, v roce 2010 mu Brusel poslal na pomoc specialisty z agentury pro správu vnějších hranic Frontex.

Před pár dny Atény oznámily dokončení stavby plotu na hranici s Tureckem v oblasti, kde státy neodděluje řeka. Konstrukce jen pár kilometrů dlouhé a čtyři metry vysoké zátarasy z ostnatého drátu trvala téměř rok a stála více než tři miliony eur. V hraniční řece Evros navíc byly rozmístěny skoro tři desítky plovoucích bariér.

Opatření jsou prý úspěšná, už během stavby podle pohraničníků podstatně klesl počet lidí, kteří se touto cestou pokoušejí do Řecka dostat. Jenže ve skutečnosti problém zcela neřeší, spíše přesouvají – z pozemní hranice do Egejského moře, kde se nedávno potopila loď s uprchlíky plujícími z Turecka.

Policisté pátrají také po ilegálních imigrantech, kterým se podařilo hraniční nástrahy překonat. Například v srpnu při speciální operaci zadrželi tisícovku přistěhovalců a dalších zhruba pět tisíc lidí si předvolali k výslechům. I tak žije podle odhadů v Řecku na 300 tisíc osob, které jsou tam nezákonně. Brusel tak čelí tlaku, aby se situací v Řecku opět zabýval. Podle statistik se totiž přes děravou hranici dostane do unie více než 80 procent nelegálních imigrantů.

Xenofobie roste
Amensty International kritizuje i růst xenofobie v řecké společnosti a s ní spojený stoupající počet rasově motivovaných útoků. Někteří Řekové jsou přesvědčeni, že ilegální přistěhovalci částečně mohou za ekonomické problémy země. Šíření těchto nálad i přímo fyzické napadání imigrantů je často přičítáno členům krajně pravicové strany Zlatý úsvit, jíž se letos v obou volbách podařilo probojovat do parlamentu. Partaj má na kontě i akce jako rozdávání hmotné pomoci pouze Řekům.