Řecko viní měnový fond z neúspěchu jednání o záchranném programu

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Řecká vláda dnes znovu obvinila Mezinárodní měnový fond (MMF) z průtahů kolem hledání shodného hodnocení řeckého plnění podmínek posledního záchranného úvěrového programu pro Řecko, který byl domluven loni v létě. Shoda je nutná, aby Atény dostaly od věřitelů další miliardy eur na splácení svých dluhů.

Podle mluvčí kabinetu Olgy Gerovasiliové Atény plní do posledního písmene závazky plynoucí z letní dohody, ale MMF jejich úsilí torpéduje požadavky na přijetí dalších úsporných opatření, která mají být jakousi pojistkou proti případnému nedosažení kýžených ekonomických cílů v příštích letech.

Řecko se chce pouze zavázat k tomu, že pokud svých cílů ekonomického vzestupu v příštích letech nedosáhne, přijme až tehdy řecký ministr financí nová úsporná opatření ve výdajích řeckého státu, která by se ale neměla dotýkat například vyplácení penzí a mezd státním zaměstnancům.

MMF naproti tomu požaduje legislativní opatření na výdajové škrty státu hned, protože se drží raději méně optimistických výhledů řeckého hospodářství a hlavně nepovažuje nabízené záruky za spolehlivé v tak nestabilním řeckém politickém prostředí.

Požadavky porušující právní systém

Podle Gerovasiliové by Atény plněním požadavků MMF na další řezy v důchodovém a platovém systému porušily rámec ústavnosti, přičemž se vymykají i „evropskému právnímu systému“. Atény by měly v roce 2018 dosáhnout primárního přebytku 3,5 procenta hrubého domácího produktu. MMF ale míní, že to beze změn v otázce řeckého zadlužení není možné. Většina zemí eurozóny ale o zmírnění řeckého dluhu zatím nechce slyšet.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes marně žádal předsedu Evropské Rady Donalda Tuska o svolání summitu eurozóny, tedy zemí Evropské unie platících eurem, na kterém by se rozpory mezi Aténami a MMF překlenuly. Tusk ale řekl, že záležitost se musí řešit v rámci euroskupiny, tedy na úrovní ministrů financí eurozóny. Nejnovější schůzka se měla konat ve čtvrtek, ale kvůli nedostatku shody byla odložena.

Šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling dnes varoval, že k tomu, aby se uskutečnila, musí Řecko vyjít věřitelům vstříc. Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí Řecku bankrot, protože do července již nebude mít dostatek peněžních prostředků na splácení svých dluhů.