Řecko: Zajistíme 50 tisíc migrantů, ale nejdřív chceme peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: IOM

Řecko slíbilo zajištění střechy nad hlavou pro 50 tisíc uprchlíků, ale až poté, co na to dostane peníze. Zřízení jediného obrovitého tábora pro takové množství lidí odmítlo. Podle řeckých médií o tom informoval řecký ministr pro migraci Ioannis Muzalas v reakci na výsledky nedělního jednání prezidentů a premiérů některých zemí EU a jejich protějšků z Balkánu v Bruselu. Řecko na schůzce zastupoval premiér Alexis Tsipras.

Ten se zavázal, že do konce roku Řecko zvýší své přijímací kapacity na 30 tisíc míst, dalších 20 tisíc uprchlíků má dostat příspěvky na bydlení v soukromí. V obojím ale Řecko očekává, že veškeré náklady ponese Brusel, případně OSN, a praktickou pomoc včetně odborníků chce získat od Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Muzalas v řeckém zpravodajském kanálu Skai řekl, že ubytovací kapacity pro 30 tisíc lidí lze vytvořit pouze v případě, že Brusel dodá potřebné peníze. „Jinak není tento cíl realistický,“ upozornil.

Tábor až pro 60 tisíc lidí Atény odmítly

Podle Muzalase byl na Řecko z EU, respektive Německa vyvíjen tlak, aby Řecko ke své nabídce na zajištění 20 tisíc běženců ještě postavilo tábor pro 50 až 60 tisíc lidí. To ale Atény odmítly.

Ubytování převážně v rámci stávajících zařízení má být poskytnuto nově pro dalších 10 tisíc osob v okolí metropole a stejný počet v severořecké provincii Makedonie. Ta sousedí se stejnojmennou bývalou jugoslávskou republikou, kudy po takzvané balkánské trase míří uprchlíci pak dále do západní Evropy.

Kolem 7000 lidí má získat střechu nad hlavou u pěti budovaných přijímacích center na ostrovech na východě Egejského moře, kam denně připlouvají z Turecka blízkovýchodní uprchlíci.

Maximálně dva měsíce

Muzalas upozornil, že řecké úřady očekávají, že běženci dané ubytování budou využívat jen po dobu jednoho měsíce nebo dvou měsíců, než budou v rámci plánu přerozdělování mezi ostatními zeměmi EU posíláni dál. Ubytování dalších 20 tisíc lidí v soukromí považuje za dobré i v zájmu oživení řecké ekonomiky.

Do zadluženého Řecka, které je už léta odkázáno na mezinárodní finanční pomoc, se od začátku letošního roku dostalo už přes půl milionu běženců zejména ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Další statisíce přistěhovalců i z jiných oblastí v zemi žijí už z minulých let.

Migranti jako pracovní síla? Spíš klienti sociálních systémů